Kult(ura)

Knjiga.ba: Novi naslovi u mjesecu avgustu

Predstavljamo vam neke od novih naslova u našoj knjižari, koje smo pripemili za vas u mjesecu avgustu …

Olivera Ćirković – Ja, Pink Panter

Ja, Pink Panter je iskrena ispovijest poznate srbijanske reprezentativke u košarci, Olivere Ćirković, koja je u jednom periodu života krenula stramputicom kriminala. Odležala je 8 dugih godina u najstrožijim grčkim zatvorima, i postala poznata širom evropskih granica kao vođa čuvene kriminalne grupe Pink Panter, i kao jedina žena koja je uspjela da pobegne iz jednog od najčuvanijih grčkih zatvora. Ja, Pink Panter je uzbudljivo štivo sa elementima najboljih akcionih filmova i trilera, ali i dubokih psiholoških drama. Napete akcije ove grupe pljačkaša ostavljaju čitaoca bez daha. Ćirkovićeva na veoma dramatičan i uzbudljiv način opisuje sve likove i događaje koje je doživjela u svom robijaškom životu, koji ništa manje ne ostavljaju čitaoca i zbunjenim i zapitanim nad najvažnijim stvarima koje čine život i njegovu tamniju stranu.

pikavci_na_plazi

Marko Vidojković – Pikavci na plaži

U Čanj u predsezoni išao sam prije tačno dvadeset godina, u junu, 1998, sa svojim najboljim drugom. Taj besmisleni kratki boravak na moru ostavio je snažan utisak na obojicu. Nekoliko dana u rajskoj crnogorskoj prirodi o trošku radničkog sindikata, čiji je uvaženi član bila njegova majka, nije uspjelo da zasjeni pakao našeg besposličarenja u Miloševićevoj Srbiji. Inspirisan ovim putovanjem i ponekom djevojkom koje sam poznavao poznih devedesetih, napisao sam Pikavce na plaži, 2001. Prvo izdanje ova knjiga doživjela je 2003, tačno petnaest godina prije trenutka u kom ovo pišem, odnosno pet godina po putovanju u Čanj. Pikavci na plaži su mnogima moja omiljena knjiga, pretpostavljam zato što je to roman o boravku mladog čovjeka u zemlji totalnog besmisla, bez izvesne budućnosti, nešto što nam je dobro poznato i danas. I sam ih toliko volim, da sam identičan pripovjedački postupak primijenio tokom pisanja romana Urednik, deset godina po objavljivanju prvog izdanja Pikavaca. Uredniku stoga tepam ’Pikavci na kokainu’. Otkako su Pikavci na plaži prvi put objavljeni, svaki put kada se nađem na plaži, fotkam poneki pikavac.

Marko Vidojković, u ljeto 2018.

citanje_parijeve_zbirke

Mirsad Kunić – Čitanje Parryjeve zbirke

U bošnjačkoj epici Smiljanići su protivnici bošnjačkih junaka, ali protivnici koji po svome junaštvu i ugledu zaslužuju da se dostojno suprotstavljaju Muji, Halilu ili Tali, i koji, zbog toga, zaslužuju da uđu u pjesmu. Oni su onaj neophodan epski drugi bez kojega nema epskoga dokazivanja i epske slave. S ove strane bosanske granice vojevali su mnogi junaci, koji su se istakli u osvajačkim pohodima i značajno doprinijeli moći i slavi Osmanskog carstva. Znakovito je da su ti veliki heroji povijesti bili manje interesantni usmenome epskom pjesniku od nekih drugih, anonimnih, običnom čovjeku bliskih heroja. Tako su najveći bošnjački heroji u XVI stoljeću, neustrašive gazije i osvajači Jakub-paša i Husrev-beg, ostali izvan domašaja epskih pjevača i neopjevani, barem ne u onoj mjeri u kojoj su zaslužili da budu opjevani kao stvarni heroji.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba

Na vrh