Kult(ura)

Knjiga.ba: Moji roditelji knjiga Aleksandra Hemona najtraženiji naslov u novembru

Autobiografska priča jednog od najistaknutijih američkih pisaca bosanskohercegovačkog porijekla. U njoj autor pripovijeda priču o migraciji svojih roditelja u Kanadu te njihovim životima koji su se u potpunosti promijenili nakon što su morali napustiti opkoljeno Sarajevo devedesetih godina prošlog stoljeća.

Opisujući brak svojih roditelja oca Ukrajinca i majke Bosanke, koji su danas u ranim osamdesetim godinama, i njihove živote prije i nakon rata zbog kojeg su izgubili svu svoju stečenu imovinu u bivšoj državi Jugoslaviji, Hemon ujedno bilježi i izbjegličko iskustvo raseljenosti.

Naša „top lista“ najtraženiji naslova u mjesecu novembru izgleda ovako:

  1. Moji roditelji: Uvod
  2. Sretna žena
  3. Koraci (Frenkie)
  4. Gospa od Plive
  5. Sovina školica – Životinje
  6. Kroz karavakat
  7. Pazi kojeg vuka hraniš
  8. Ja, Pink Panter – Ispovest
  9. Tamo neko leži
  10. Dnevnik Ane Frank

Preporučujemo …

gospa_od_plive

Džeraldina Ribić – Gospa od Plive

Vojvoda Hrvoje i vojvotkinja Jelena, oboje u grimiznim ogrtačima obrubljenim bijelim krznom na kojima su lijepim vezom bili izvezeni zlatni ljiljani, na svojim prekrasno nakićenim konjima, osmijegom su odvraćali pozdrave, mašući ljudima što su klicali sa svih strana. Oglasiše se i crkvena zvona, te se pomiješaše sa povicima svjetine. Odjekivalo je na sve strane, cijelo predgrađe zapalilo se od uzbuđenja. Strahovita buka razlijegala se i na onu stranu Vrbasa, prelazija je i preko bedema, pronoseći se iznad vodopada i nestajala negdje uz dolinu Plive…

tamo_neko_lezi

Nura Bazdulj-Hubijar – Tamo neko leži

Početak romana Tamo neko leži Nure Bazdulj-Hubijar obećava izrazito napetu i duboko emocionalnu priču o ljudima koje je historija primorala da žrtvuju veze sa svojim bližnjima i izgube sami sebe spašavajući se od smrti. Sa osjećajem gorke nelagode ovaj roman postavlja pitanje o tome šta je ustvari čovjekov identitet? Da li smo to što jesmo po rođenju ili su ipak okolnosti pod kojima smo živjeli to što nas oblikuje i stvara, te konačno, treba li nam uopšte istina s kojom nećemo znati živjeti?

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba

Na vrh