Kult(ura)

Knjiga.ba: Minka odmah zasjela na prvo mjesto

Ni mjesec dana nije bilo potrebno Hazimu Hadžiću i njegovom novom djelu „Da vam Minka nešto kaže“ da zaposjednu sami vrh liste najtraženijih naslova u našoj knjižari u proteklom mjesecu. Sa svojim prvim romanom „Sve dok ne svane“  Hazim je prošle godine, pet mjeseci bio najtraženiji naslov kod naših čitalaca, a izgleda da slična sudbina očekuje i „njegovu Minku“. Inače riječ je o fiktivnom ženskom liku mlade djevojke po imenu Minka, koji je svojim humorističnim komentarima naše svakodnevice, dostigao planetarnu popularnost sa više od 150.000 pratilaca na društvenim mrežama. Stvorivši Minku, njenu mamu Omerovcu i brata Sameda, Hazim je stvorio čitavo jedno društvo čija je nacija – čovjek, a religija – JEDNOSTAVNOST.

Najtraženiji naslovi u mjesecu februaru:

  1. Da vam Minka nešto kaže
  2. Bukača
  3. Herkul
  4. PTSP Spomenar
  5. Sretna žena
  6. NTC 1 – IQ deteta briga roditelja, Predškolski uzrast 3-7
  7. Sufara sa DVD-m
  8. Pravilna linija ishrane – Naučite da živite zdravi, vitki i slobodni
  9. Mračna kći
  10. NTC sistem učenja – Kako stimulisati razvoj inteligencije kroz igru

Preporučujemo:

herkul_miljenko

Miljenko Jergović – Herkul

Herkul Miljenka Jergovića ubojita je, opominjuća satira protiv svakog, a posebno domaćeg, nacionalizma i lokalnog fašizma. Ovo je knjiga koja je i mračna i smiješna, knjiga iz koje nam iskače nevoljna budućnost svijeta. Herkul je kratak roman o opasnosti svakog fanatizma i laganog baratanja velikim riječima, opomena za nas ovdašnje. Roman nad kojim ćemo plakati, smijati se i užasavati, istovremeno.

mracna_kci_elena

Elena Ferrante – Mračna kći

Leda je razvedena žena srednjih godina posvećena svom poslu učiteljice engleskog jezika i svojim dvjema kćerkama. Kad one napuste dom kako bi bile s ocem u Kanadi, umjesto očekivane usamljenosti i čežnje za njima, Leda shvata da uživa u slobodi i da joj je život postao lakši i ljepši.
Odlučuje da ode na odmor u mali priobalni grad na jugu Italije, gdje nakon nekoliko mirnih dana upoznaje neobičnu porodicu koja u njoj izaziva nelagodu i služi kao okidač za talas uspomena na njenu mladost, teške i nekonvencionalne odluke koje je donijela kao majka i posljedice koje su te odluke ostavile na nju i njenu porodicu. Naizgled obična priča polako prerasta u jezivo suočavanje sa sopstvenom haotičnom prošlošću.

Za još više zanimljivih naslova posjetite našu knjižaru na adresi Knjiga.ba

Na vrh