Kult(ura)

Knjiga.ba: I u mjesecu maju stižu noviteti iz naše knjižare

I ovoga mjeseca izabrali smo za vas posebno interesantne, nove naslove u našoj ponudi iz koje izdvajamo …

Haruki Murakami – Ubistvo Komtura – Ideja se ukazuje, deo 1.

U ovom prvom dijelu romana jasno da je Murakami u Ubistvu Komtura uspio da objedini gotovo sve glavne i prepoznatljive osobenosti svog pisanja uz duboke, slojevite i dalekovide opservacije o savremenom svijetu.

Glavni junak je slikar, portretista na glasu, koji se poslije razvoda povlači u vikendicu svog druga čiji je otac poznati slikar starije generacije. Jednog dana na tavanu pronalazi skrivenu sliku Ubistvo Komtura, koja u tradicionalnom japanskom stilu prikazuje istoimenu scenu iz Mocartove opere Don Đovani. Njegov izolovan život u divljini biće od tog trenutka ispunjen brojnim misterijama, nesvakidašnjim susretima i čudesnim otkrićima.

o_junacima_i_grobovima_novo

Ernesto Sabato – O junacima i grobovima

Roman je nastao 1961. godine i autoru je donio svjetsku slavu. Sastoji se od četiri dijela. U prva dva, Zmaj i princeza i Nevidljiva lica, opisuje se čudna ljubavna vezu između Martina, osjetljivog mladića koji ima narušene odnose s roditeljima, i Alejandre, zagonetne djevojke čudnog ponašanja, porijeklom iz stare, nekada ugledne argentinske porodice. Treći dio, Izveštaj o slepima, opisuje morbidno istraživanje Fernanda Vidala Olmosa, okrutnog paranoika opsednutog slijepcima i zlom. Posljednji dio, Nepoznati bog, bavi se Martinom i Brunom nakon tragedije najavljene na početku, njihovim savladavanjem životnih teškoća.

U ovakvu, vremenski ispresjecanu, radnju upliću se epizode iz argentinske historije i razvijaju autorove političke, moralne, metafizičke, religijske, estetske ideje i stavovi.

umetnost_zavodjenja_grin

Robert Grin – Umetnost zavođenja

Umetnost zavođenja je vješta sinteza ideja i zaključaka velikih mislilaca poput Frojda, Ovidija, Kjerkegora i Ajnštajna, kao i poznatih historijskih zavodnika i zavodnica. Od Kleopatre do Džona F. Kenedija, od Endija Vorhola do Džozefine Bonaparate, ova knjiga ulazi u samu srž karaktera zavodnika i detaljno, analitički objašnjava njihove taktike, pobjede, ali i poraze. Dvadeset četiri taktike ovdje opisane će upoznati čitaoca sa procesom zavođenja, pružajući mu lukava i ponekad kontroverzna uputstva kako da ovlada jednom od najopasnjih moći na svijetu. Umetnost zavođenja je knjiga koja će vas naučiti kako da dobijete ono što želite od bilo koga, ali i kako da ne dozvolite da vam bilo ko oduzme nešto što ne želite da date.

Za još više zanimljivih naslova posjtite našu online knjižaru na adresi Knjiga.ba

Na vrh