Klub zastupnika SDA u Skupštini TK uputio niz zahtjeva Vladi TK

29.04.2021. 


Klub poslanika SDA u Skupštini TK na današnjoj vanrednoj konferenciji za medije izrazio je nezadovoljstvo angažmanom kantonalne vlade i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva TK u pogledu rješavanja problema izazvanih pandemijom koronavirusa.

Uputili su niz prijedloga i zahtjeva, među kojima je hitna intervencija Vlade TK u finansijskoj pomoći zdravstvenim ustanovama TK, u obezbjeđenju neophodne opreme za funkcionisanje covid ambulanti.

Od Ministarstva zdravstva TK zahtijevaju koordinaciju rada svih covid ambulanti na području TK, uniformnost u radnom vremenu, rad u dvije smjene, jasno definisan stav o neophodnom osoblju, opremi i prostoru, kao i izradu smjernica za put pacijenta oboljelog od Covid 19.

Također, od Ministarstva zdravstva TK zahtijevaju izradu smjernica za tretman pacijenata oboljelih od Covid 19, angažovanje dodatnog osoblja, edukaciju osoblja domova zdravlja i Opšte bolnice Gračanica u tretmanu oboljelih od Covid 19.

-Od Vlade TK i Ministarstva zdravstva, kao i gradova i općina kao osnivača, zahtijevamo da pomognu domove zdravlja i pripreme za stacionarni tip liječenja oboljelih od Covida 19, jer to može biti presudno u slučaju još masovnijeg obolijevanja stanovništva – poručio je predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić.

Od Vlade TK, kako je rekao, zahtijevaju i da se hitno pristupi izradi Strategije razvoja zdravstva TK.

Umihanić je podsjetio da je prije mjesec dana Klub poslanika SDA u Skupštini TK ponudio prijedloge mjera, koje će obezbijediti kvalitetniji odgovor na treći val pandemije Covid 19.

Smatra da Vlada TK dosad ništa konkretno nije uradila po pitanju predloženih mjera, osim što je, kako kaže, imenovala Koordinaciono tijelo za praćenje stanja pandemije COVID-19 na području TK, za koje ocjenjuje da je prema sastavu više političko nego stručno.

Navodi također da Vlada TK nije odgovorila na zahtjev za dodatnim angažovanjem medicinskih radnika u zdravstvenim ustanovama. Proces masovne vakcinacije kasni, a i zabilježene su brojne, dodaje Umihanić, nepravilnosti u prioritetima vakcinisanja koje je odredio Krizni štab i Svjetska zdravstvene organizacija.

Na pres-konferenciji je bilo riječi i o amandmanima na prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju TK.

Zastupnik SDA u Skupštini Tuzlanskog kantona Midhat Čaušević pojašnja da se, prema navedenim amandmanima, predviđa da se danom stupanja na snagu ovog zakona članovima školskog odbora koji su imenovani na mandatni period od četiri godine prekida mandat.

-Nakon donošenja ovog zakona, Vlada TK će u tim školama imenovati privremene školske odbore, a osobama koje su zatečene na dužnosti direktora škola, mandat prestaje po sili zakona – tvrdi Čaušević.

Smatra da se radi o kršenju Zakona o radu, ističući da će odgovornost imenovanih školskih odbora, pred nadležnim sudom zatražiti direktori koji budu smijenjeni.

-S obzirom da se radi o zloupotrebi položaja i smjenama ljudi kojima je do kraja mandata ostalo 30 mjeseci, građane TK nakon sudskih procesa ova avantura Vlade TK će koštati preko dva miliona KM – navodi Čaušević.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!