BiH

Klub zastupnika SDA traži hitnu raspravu o najavljenim odlukama, na sjednicu pozvan i Schmidt

Klub zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH zatražio je hitnu raspravu o najavljenim odlukama Ureda visokog predstavnika OHR u vezi sa izmjenama Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH. Na sjednicu će biti pozvan i visoki predstavnik Christian Schmidt, a priprema se i deklaracija, javlja Istraga.

Podsjećamo, danima traje polemika o tome kako Ured visokog predstavnika je dostavio članicama Vijeća za implementaciju mira dva dokumenta koji se odnose na upotrebu bonskih ovlasti u vezi sa nametanjem izmjena Izbornog zakona BiH.

U isto vrijeme Grupa na FB “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” koja ima već oko 30.000 članova poziva na proteste ispred OHR-a nakon najave da će visoki predstavnik Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona kojim se i zvanično legalizira aparthejd i ispunjavanju uslovi HDZ BiH kojem će biti zagarantovan ulazak u vlast.

Najave koje idu u pravcu da Schmidt nametne izmjene Izbornog zakona BiH izazvale su oštre reakcije političkih stranaka posebno SDA, DF, SDP BiH, Naše stranke, NIP-a, NES-a, Nezavisnog bloka.

Poručeno je da bi planiranim izmjenama Schmidt derogirao Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma te da bi povratnici imali najveću štetu.


Komentari

Na vrh