Aktuelno

Klub Patriotske Lige organizuje obilježavanje 26.godišnjice pogibije Zlatnog ljiljana Meldina Hajdarevića

Klub Patriotske Lige Grada Tuzla na dan 10.11.2019.godine organizuje obilježavanje 26.godišnjice pogibije borca ARBiH, Zlatnog ljiljana i dobitnika Plakete Grada Tuzla Meldina Hajdarevića, koji je svoj život položio boreći se za Republiku Bosnu i Hercegovinu u selu Ravne na području općine Vareš.

U obilježavanju tog za nas značajnog datuma 10.11.1994. godine  pridružuju se i boračka udruženja Općine Kladanj prije svih Patriotska Liga i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca,  prisjećajući se pogibije 6 pripadnika Kladanjske 121. Brigade,  Derviša Hodžića, Edine Čamdžić, Baki Šalja, Senahida Mešanovića, Nijaza Hajdarbašića i Bahrije Selimbašić,  koji su herojski položili živote u odbrani Republike Bosne i Hercegovine u istoj bitci.

Nerprijateljska dejstva koja su vođena tog ratnog Novembra 1994.godine  imala su za cilj presjeći putnu komunikaciju koja je povezivala  Tuzlansku regiju sa  Zeničkom,  i na taj način staviti u potpuno okruženje slobodnu teritoriju sjeveroistočne regije Bosne i Hercegovine,  naročito ispoljenom  hrabrošću boraca 1. Bataljona 1. Tuzlanske brigade  i  121. Kladanjske brigade neprijateljska dejstva su zaustavljena.

Smatramo da je obilježavanje tog datuma i događaja koji su se odvijali na području sela Ravne u općini Vareš zaslužuje  pažnju šire društvene zajednice Tuzle,  Kladnja i cjelokupnog Tuzlanskog kantona, te na ovaj način POZIVAMO sve građane Tuzlanskog kantona, da prisustvuju času istorije o još jednoj važnoj pobjedi pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, za slobodnu Bosnu i Hercegovinu.

Također POZIVAMO sve relevantne opštinske, gradske institucije i institucije Tuzlanskog kantona da uzmu učešća  daju svoj doprinos u očuvanju kulture sječanja na najhrabrije sinove koji su poližili svoje živote,  kao i hrabrost i odvažnost  svih boraca Armije RBiH u borbi za opstojnost Države Bosne i Hercegovine.

Obilježavanje će se održati prigodnim kulturnim programom, učenjem fatihe, polaganjem cvijeća,  zatim obračanjem živih svjedoka navedenih događaja kao i osoba iz društvenopolitičkog života Tuzle, Tuzlanskog, Kantona i Federacije BiH, na dana 10.11.2019.godine u selu Ravne (Općina Vareš) na mjestu poigibije rahmetli Meldina Hajdarevića, sa početkom u 10.00 sati, a zatim u kod spomenika poginulim braniteljima 121. Kladanjske brigade na lokalitetu Dole u 12,00 sati.

Klub Patriotske Lige Grada Tuzla
Na vrh