Eventi

Klimatski štajk: Mladi zahtijevaju promjene!

Omladinski pokret Revolt se pridružuje globalnom klimatskom štrajku koji će se održati u petak 20.09.2019. u 12h na Trgu Slobode u Tuzli.

Aktivistkinje Omladinskog pokreta Revolt će se obratiti prisutnim mladim ljudima, zajedno sa formulisanim zahtjevima, te istaknuti važnost ujedinjenja oko globalnog, aktuelnog pitanja klimatskih promjena. Pridružujemo se svjetskom pokretu mladih koji su izašli na ulice, motivisani željom za promjenama. Bosna i Hercegovina nije izuzeta iz klimatske krize.

 

Velike poplave posljednjih godina, eksploatacija rijeka zarad profita i neodrživo upravljanje otpadom s jedne i zagađenost zraka s druge strane su dio svakodnevnog života, kao i uništavanje zelene infrastrukture u gradovima, što negativno utiče na mikroklimu gradova. Zagovaramo promjene na ličnom nivou, ali smo svjesni toga da one nisu dovoljne – nemamo moć da kao potrošači izmijenimo cio sistem koji eksploatiše i Zemlju i ljude na njoj i zbog toga – apelujemo na one koji imaju tu moć da promijene smjer u kom se krećemo.

 

Smatramo da obrazovanje jeste ključno za mlade, ali se postavlja pitanje zašto ići u školu i obrazovati se za budućnost ukoliko je neizvjesno hoće li je uopće biti.

Ističemo, planeta Zemlja je u krizi. Mi ćemo se suočiti sa ekološkom katastrofom i klimatskim slomom u vrlo bliskoj budućnosti ako oni koji odlučuju da ne reaguju hitno i radikalno promjene našu putanju. Naučnici/e već godinama daju sve ozbiljnija upozorenja o stanju naše planete, a hitnost i ozbiljnost njihove poruke u posljednje vrijeme eskalira.

 

Podsjećamo FridaysForFuture je pokret koji je počeo u avgustu 2018. godine, nakon što je 15-godišnja Greta Thunberg sjedila pred švedskim parlamentom svakog petka tokom tri nedelje, kako bi protestvovala protiv nedostatka akcije u vezi sa klimatskom krizom. Ona je objavila ono što je radila na društvenim mrežama i akcija je ubrzo postala viralna.

Dana 8. septembra, Greta je odlučila da nastavi štrajk svakog petka sve dok švedske vlasti ne obezbede siguran plan da se temperatura zadrži ispod 2 stepena C, u skladu sa Pariskim sporazumom. Hashagovi #FridaysForFuture i #Climatestrike su se proširili i mnogi školarci, studenti i odrasli su počeli da protestuju ispred svojih parlamenata i lokalnih gradskih vijeća širom svijeta.

Nadamo se da će se što više mladih odazvati našem pozivu, i da ćemo ujedinjeno, kao mladi ove zemlje pozivati na akciju!

Na vrh