Aktuelno

Katonalno tužilaštvo predložilo pritvor za šest osoba zbog KD prevara

Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Mirsada Avdića (30), Semira Salihovića (26),  Adisa Avdića (36), Elmira Imamovića (26), Fikreta Midžića (58) i  Dragana Markovića (45), svi iz Tuzle, zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela u sticaju sa produženim krivičnim djelom prevara.
Postoji osnovana sumnja da su pomenuti  u periodu od marta 2015. do septembra 2017. godine,  po prethodnom dogovoru,  koristeći se različitim vozilima  u Tuzli, Lukavcu i Živinicama  namjerno ostvarivali kontakte sa drugim vozilima te dovodili u zabludu  vlasnike tih vozila  da su oni u potpunosti odgovorni za nastalu štetu, te su lažno prikazivali oštećenja na svojim vozilima iako su znali da su oštećenja postojala i  ranije. Nakon toga su,  u većini situacija,  od vlasnika vozila tražili da popunjavaju evropske izvještaje  i na osnovu toga od različitih  osiguravajućih kuća po osnovu polica obaveznog osiguranja od automobilske odgovornosti naplaćivali materijalnu i nematerijalnu štetu.  U dosadašnjem toku istrage utvrđeno je da su se  osumnjičeni  udružili i u ovom vremenskom periodu,  na ovaj način ili kroz izdavanje prekršajnih naloga,  izvršili 49  prevara.
Po nalogu Tužilaštva i uz naredbu Općinskog suda Tuzla 24. novembra 2017. godine pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla su izvršili pretrese na nekoliko lokacija na području Tuzle, nakon čega su osumnjičeni lišeni slobode.
U Tužilaštvu je donesena naredba o provođenju istrage a osumnjičeni su ispitani na okolnosti izvršenja krivičnih djela.
Istraga u ovom predmetu je i dalje u toku.

Odjel za odnose s javnošću
Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću

Na vrh