Business

Kantonalnu privrednu komoru Tuzla posjetili predstavnici Ekonomskog odjela Ambasade SAD u BiH, Ryan Miller ekonomski službenik i Edhem Branković specijalist za komercijalne poslove

U okviru završnih aktivnosti trogodišnjeg mandata, u dvodnevnoj posjeti Tuzli boravio je Ryan Miller ekonomski službenik Ekonomskog odjela Ambasade SAD u BiH. Delegacija Ambasade SAD u BiH koju je još sačinjavao Edhem Branković specijalist za komercijalne poslove, upriličila je posjetu Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla. Istakao je na sastanku g. Miller, uz zahvalnost na prijemu, da mu je veoma značajna posjeta Tuzli.

 

„Prilika je ovo za sagledavanje cjelokupne situacije u privredi ovog kraja. Tu smo da se upoznamo sa ekonomijom, dešavanjima u privredi, izazovima, posljedicama pandemijske krize. Već smo upriličili nekoliko susreta. Posjetili smo Američki kutak u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” Tuzla, Međunarodni aerodrom Tuzla, Virgin Pulse Tuzla. Od velikog značaja je da na kraju trogodišnjeg mandata saznam i više podataka o privrednim kretanjima a Komora je pravo mjesto za sagledavanje kompletne slike”, izjavio je Ryan Miller. Kako je istakao Edhem Branković specijalist za komercijalne poslove, provode ugodne trenutke u Tuzli imaju prijatne susrete i razgovore.

 

“Imali smo priliku u hotelu “Sony Lux” Tuzla, koji je i član Komore, pročitati vaše novine “Komorski informator” iz kojeg smo dobili značajne informacije o vašim članicama. Informativna novina i o cjelokupnoj privredi Tuzlanskog kantona”, pohvalio je Komoru g. Bičakić.

 

Nedret Kikanović je prestavio svoje saradnike a onda i kompletnu sliku privrednih kretanja na području Tuzlanskog kantona. Govorio je o strukturi privrede, uvozu-izvozu, poteškoćama sa kojima se privreda susreće. “Ovaj kanton ima potencijala, ima značajne rezultate kada su u pitanju proizvodnja plastike, tekstil, obuća, drvna industrija, mašinska industija, lideri smo u proizvodnji električne energije. Uglavnom je privredna izvozno orijentirana ka EU a značajani su i pokazatelji našeg izvoza namještaja u SAD.

 

Znamo da postoje kapaciteti za napredak, za razvoj ali nas uništava sporost donošenja odluka i zakona na državnom nivou. Složenost prilika u BiH u značajnoj mjeri utiče i na privredu. Aktuelna globalna situacija se reflektira i na privredu TK. Iako je teško stanje, dobro se nosimo još uvijek, ali je neophodna podrška svih državih nivoa da se prevaziđu poteškoće u TK i cjelokupnoj bh privredi“, izjavio je predsjednik Kikanović.

SAD1

Predstavio je gostima iz Ambasade SAD i složenost komorskog sistema koji jedino na području FBiH funkcioniše na dobrovoljnom članstvu dok je u Vanjskotrgovinskoj komori, komorskom sistemu Republike Srpske, Brčko Distrikta obavezno članstvo kao što je slučaj i sa Obrničkom komorom u BiH. „Pripremljen je prijedlog novog Zakona i komorama, upućen na Vladu FBiH, u skupštinsku proceduru, gdje je „zaleđen“ već četiri godine“, rekao je predsjednik Kikanović. Rečeno je na ovom skupu da Komorski sistem ulaže napore za stvaranje povoljnijeg privrednog ambijenta ali da to bez uticaja i pomoći, prije svega države, pa onda i vanjskih faktora, ipak nije dovoljno.

 

Upućen je apel da se, s tim u vezi, pokuša naći način za kvalitetniju saradnju Komore sa agencijom USAID, kao što već postoji dobra saradnja sa drugim sličnim agencijama. Razgovaralo se o strukturi, aktuelnom momentu poljoprivredne i prehrambene industrije te djelatnosti turizma na području Tuzlanskog kantona sa posebnim osvrtom na sajamske nastupe koje Komora organizuje za članice u BiH i zemljama regije. Istaknuto je sastanku u Komori da je zajednički zadatak učiniti napore da se popravi privredna saradnja TK i SAD, da se unaprijedi odnos uvoza i izvoza a g. Miller se posebno interesovao za mogućnost povećanja uvoza koksa iz SAD u TK, stanje u MAT-u. Naglasio je spremnost da, na kraju svog mandata, prenese sva iskustva i saznanja svojim naslijednicima, da ambasadoru uputi prijedlog za više aktivnosti i djelovanja Ambasade na području TK, za veću saradnju sa Tuzlom i Komorom.

 

Na kraju, gostima je saopćeno da je u pripremi sastanak privrednika sa područja Tuzlanskog kantona sa ambasadorom SAD u BiH.

 


Komentari
Na vrh