Aktuelno

Kantonalno tužilaštvo odredilo pritvor za braću Dahić iz Priluka zbog napada na ribočuvare na jezeru Modrac

Postupajući tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona je Općinskom sudu Živinice stavio prijedlog za određivanje pritvora za braću Emila (42)  i Emira (37) Dahića iz Priluka kod Živinica,  zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje  prema ribočuvarima iz Udruženja građana sportskih ribolovaca „Mrena“ iz Živinica.

Postoji osnovana sumnja da su Dahići,  i još dvije osumnjičene osobe protiv kojih je također otvorena istraga, prvo prijetili upotrebom sile i vatrenog oružja, a onda i  napali ribočuvare na jezeru Modrac.

Naime,   10. marta 2018. godine u mjestu Priluk na području općine Živinice, nakon što su ribočuvari  iz pomenutog Udruženja kao službena lica dobili informaciju o nelegalnom ribolovu mrežama na tom lokalitetu,  u vrijeme  i na mjestu gdje je to zabranjeno, došli u kontrolu i prišli  čamcima sa pogonom na benzin (čije korištenje je zabranjeno na Modracu) u kojima su bili osumnjičeni u namjeri da ih upozore, osumnjičeni su ih okružili svojim čamcima, prijetili da će ih ubiti, vrijeđali ih, te je Emil na njihov čamac bacio željezni teg. Kada su na intervenciju na obalu došli policajci, oni su nastavili okruživati ribočuvare te su se iz tih čamaca čuli i pucnji iz vatrenog oružja.

U koordinaciji  ovog Tužilaštva sa PU Živinice, MUP-om TK i Udruženjem građana sportskih ribolovaca „Mrena“, u cilju rješavanja problema nelegalnog ribolova, a po naredbi Općinskog suda Živinice, jučer su izvršeni  pretresi na više lokacija koje su koristili osumnjičeni te su pronađene i  privremeno oduzete 53 ribarske mreže i pet metalnih čamaca. U ovim aktivnostima i prilikom pretresa su učestvovali i inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove TK.

Nakon pretresa su ove sobe lišene slobode, obavljena je kriminalistička obrada, te su uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

 

U cilju  koordinacije nadležnih  institucija i udruženja u radu na sprečavanju nelegalnog ribolova, te kako bi se spriječili slični napadi na ribočuvare i druge ovlaštene službene osobe, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove TK će morati ažurnije preduzimati strožije mjere, radnje i aktivnosti u cilju kažnjavanja i daljeg sprečavanja ovih masovnih pojava na Modracu i drugim lokacijama na području TK, a prvenstveno kako bi se zaštitila akumulacija jezera Modrac.

 

 

 

Odjel za odnose s javnošću

Admir Arnautović, stručni savjetnik za odnose s javnošću

Na vrh