Politika

Kantonalni odbor SDA u Tuzli: Stabilnost rudarske plaće ne smije biti upitna

Stabilnost rudarske plaće ne smije biti upitna, Vlada Tuzlanskog kantona i Grad Tuzla mogu pomoći i djelima, saopćio je Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) u Tuzli.

Ovaj odbor podržava zaključke Predsjedništva SDA, kojima se od predstavnika Elektroprivrede BiH, rudnika koji posluju u okviru koncerna, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i Sindikata rudara, traži da dijalogom dođu do rješenja koja će unaprijediti radno-pravni status i garantovati stabilne plaće rudara te istovremeno omogućiti stabilnost elektroenergetskog sektora.

– Mogućnost smanjenja plaća rudarima treba isključiti u svakoj od opcija u pregovorima jer smo sigurni da se mogu pronaći druga rješenja koja će na zadovoljstvo svih učesnika u pregovorima rezultirati zaključcima koji vode ka potrebnim reformama u oblasti energetike i rudarstva – citat je iz saopćenja.

Kantonalni odbor SDA poziva i predstavnike Vlade Tuzlanskog kantona i Grada Tuzle, koji su proteklih dana pisali slatkorječiva pisma podrške rudarima, da iskoriste resurse kojima upravljaju i dokažu da zaista žele pomoći rudarima.

Rudnici Kreka ekspolatišu ugalj po ugovoru o koncesijama, potpisanim s Vladom Tuzlanskog kantona, na osnovu kojeg duguju blizu deset miliona KM. Više od 30 millona KM Rudnici Kreka duguju i Zavodu zdravstvenog osiguranja TK kojim također upravlja „Ekspertna vlada Mirsada Kukića i Jasmina Imamovića“.

Da samo dio od milionskih dugovanja usmjere u poboljšanje rudarskog statusa, to bi rudarima značilo mnogo više od licemjernog tapšanja po ramenu, navodi Kantonalni odbor SDA.

– Grad Tuzla svake godine od naknade za prihode ostvarene radom termoelektrana, od Elektroprivrede BiH oprihoduje pet miliona KM. Gradonačelnik Jasmin Imamović bi za primjer, umjesto pisma podrške mogao predložiti da se Grad Tuzla već sljedeće godine odrekne dijela tog iznosa u korist boljeg radno-pravnog statusa rudara. Znamo da se trenutna SDP-PDA koalicija tih milona u izbornoj godini sigurno neće odreći. A znaju to i rudari – navodi Kantonalni odbor SDA u Tuzli.

 

Postignut dogovor o 10 od ukupno 13 rudarskih zahtjeva


Komentari
Na vrh