Lični stav

Kanton Sarajevo – Da li će reakcija Ombudsmena opozvati odluku o skraćivanju nastave u ramazanu?

Institucija ombudsmena za ljudska prava je (u petak, 31.3.2023. godine) pod naslovom „Postupak istrage, traži se izjašnjenje” uputila akt Skupštini, Vladi i nadležnom Ministarstvu Kantona Sarajevo, kojim traži da se u što kraćem roku, ne dužem od tri dana, izjasne o tri pitanja vezana za „Inicijativu o skraćenju časova u osnovnim i srednjim školama za vrijeme trajanja mjeseca ramazana”, koja je usvojena na Skupštini Kantona Sarajevo 29.3.2023. godine.

 

 

Ombudsmeni pitaju: „Da li je početkom školske 2022/2023. godine planirano donošenje ove Odluke”, odnosno, „na koji način su obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo u prethodnom periodu riješavale ovo pitanje”?

Treće pitanje Ombudsmena sugerira da je Zaključak Skupštine u suprotnosti sa Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini: „Da li su ovom odlukom obuhvaćeni učenici/nastavno osoblje drugih ubjeđenja/uvjerenja?”.

 

 

Ombudsmeni u aktu navode da postupaju po žalbi (Ž-SA-06-290/23) koju je podnio Fatmir Alispahić  tražeći da se pomenuta Odluka opozove, jer je diskriminatorska za učenike i nastavno osoblje drugih ubjeđenja i uvjerenja.

 

 

(Defter Press)

Na vrh