Aktuelno

Kalesija: Obilježena godišnjica bitke na Karovinama

Općinski načelnik Sead Džafić, članovi koordinacije boračkih udruženja općine Kalesija, predstavnici Vijeća MZ Hrasno Donje te predstavnici Nezavisne bosanskohercegovačke liste jučer su položili cvijeće i proučili fatihu na spomen obilježju poginulim borcima na lokalitetu Karovine.

Na ovom lokalitetu živote za slobodu Bosne i Hercegovine dalo je 27 boraca, pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine koji nisu dozvolili agresoru da zauzme kotu a zatim i da se spoji sa jedinicama JNA i četnicima na Visu.

karovine_6

Mladi u Kalesiji ali  i šire trebaju znati ko su heroji koji su sačuvali ovu kotu, trebaju znati ko su heroji koji su nakon odbrane Karovina krenuli u oslobađanje Seljublja i potiskivanje neprijatelja u Majevicu. O tome trebaju pričati i profesori historije ali i svi mi koji smo direktno ili indirektno bili uključeni u odbranu domovine. Ove godine s obzirom da nisu izbori malo nas je tu, naredne godine će dosta nas više biti u to sam ubijeđen, rekao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je pozvao sve predstavnike politika da se udruže i da zaštite domovinu Bosnu i Hercegovinu i da sačuvaju u miru, ono što smo krvavo platili u ratu.

 

karovine_3

Na jedinstvo i okupljanje pozvao je i mjesni imam Muamer ef. Bukvarević koji je kazao da se o ovim bitkama ne treba govoriti samo kada su godišnjice nego svaki dan od mekteba, škola pa do časova historije.

Prisutne na obilježavanju dvadesetsedme godišnjice bitke na Karovinama sa dešavanjima na ovoj koti 1992. godine upoznao je Ramiz Zahirović zamjenik komandanta batoljona koji je bio direktan učesnik.

 

karovine_9

On je sa dosta emocija govorio o aktivnostima koje su provođene kako bi se sačuvala Kalesija istakavši da četnici nisu uspjeli da zauzmu kotu jer su hrabri borci to spriječili.

To je bila borba svih nas, znam tih dana da su četnici i pripadnici JNA stalno napadali a naši borci su branili teritorij čak je bilo i onih koji nisu danima htjeli da napuste položaj pomažući da se linija sačuva, rekao je Zahirović.

Na vrh