Kalesić: Turizam, ugostiteljstvo i hotelijerstvo u TK najviše pogođeni pandemijom

04.06.2021. 


U oblasti turizma, trgovine i ugostiteljstva na području Tuzlanskog kantona izbijanje pandemije Covid-19 je odmah na početku ostavilo jako velike posljedice – kazao je u razgovoru za Fenu sekretar Udruženja za trgovinu, ugostiteljstvo i turizam Kantonalne privredne komore Tuzla (KPKTZ) Dino Kalesić.

-Mi smo od prvog dana proglašenja pandemije Covid-19 bili u stalnom kontaktu s privrednim subjektima, firmama članicama KPKT, analizirali situaciju, organizirali sastanke i dobijali informacije s terena. Navedene oblasti su među onima koje su najjače pogođene pandemijom – ističe Kalesić.

Početkom prošle godine zabilježeno je otpuštanje radnika, a dolazilo je i do zatvaranja poslovnih objekata.

-Mi smo odmah u saradnji s firmama članicama KPKTZ poduzimali sve što je bilo u našoj moći, pokušali smo apelima i prijedlozima mjera za prevazilaženje teške situacije da utičemo na vlasti. Bilo je dobre saradnje s predstavnicima vlasti, uslijedile su određene mjere, međutim te mjere nisu bile dovoljne – podvlači Kalesić.

Po Analizi privrednog stanja u 2020. godini na području TK, koju je uradila KPKTZ, bilježe se statistički podaci koji su u minusu, počevši od trgovine na veliko i malo, gdje se bilježi pad po skoro svim segmentima. Evidentan je blagi porast broja zaposlenih, što i nije logično, kaže Kalesić, ako se uzme u obzir da se bilježi pad broja kompanija.

-Jedino što je pozitivno i daje nadu je da je došlo do blagog porasta ličnog dohotka na području TK u oblastima turizma, ugostiteljstva i hotelijerstva – potcrtao je.

Kako naglašava, i dalje se apeluje na Vladu TK i vlade na svim nivoima u BiH da se donesu hitne i kvalitetnije mjere za oporavak ovih oblasti.

Kada je u pitanju trgovina na veliko, zabilježen je pad broja kompanija, a došlo je i do zatvaranja kompanija za 1,95 posto. U trgovini na malo je povećan broj kompanija, ali je zabilježen pad broja zaposlenih.

Kada je u pitanju turizam, tokom 2020. godine došlo je do pada dolazaka i noćenja turista za 57,3 posto, a pad dolaska stranih turista je 70 posto u odnosu na 2019. godinu, što dovoljno govori da su, ističe Kalesić, turizam, ugostiteljsvo i hotelijerstvo u velikoj mjeri najjače pogođeni pandemijom Covid 19.

Ocjenjuje da se u 2021. godini ne vide naznake oporavka, jer još nema adekvatnih mjera.

Kalesić navodi da je u hotelijerstvu evidentan porast broja kompanija, ali to nisu značajni pomaci, radi se od dvije do pet kompanija više, ali se bilježi pad broja zaposlenih, a evidentan je porast ličnog dohotka za oko jedan posto.

Ugostiteljstvo ima sve statističke podatke negativne, osim što je došlo do porasta broja zaposlenih i kompanija.

-Vidjet ćemo koliko će to na kraju 2021. godine donijeti pozitivnog efekta. Za očekivati je da će i za njih ova godina biti teška – mišljenja je Kalesić.

U oblasti ugostiteljstva u 2020. godini zabilježen je pad ukupne dobiti za 82,28 posto, te pad ukupnog prihoda od prodaje za 18,1 posto.BoljaTuzla.ba


Komentari

Portal BoljaTuzla.ba (u daljem tekstu Redakcija) zadržava pravo moderacije tj. pregleda, brisanja, izmjene i svih drugih mogućih radnji nad komentarima/mišljenjima posjetilaca, u cilju održavanja konstruktivne, kreativne i kulturne diskusije, bez obaveze najavljivanja i/ili ranijeg obrazloženja. Komentari koji vrijeđaju ličnost, porodicu, bilo koje (javne ili privatne) osobe biće izbrisani i/ili izmjenjeni u skladu s Uslovima korištenja portala.

Dobrodošli na boljatuzla.ba

klikni ovdje i

Kaži šta misliš!

Unesite pojam za pretragu, a zatim tipku ENTER!

BoljaTuzla.ba SOC!AL

 

2012 © BoljaTuzla.ba - Sva prava zadržana. Kontakt | Impressum | Uslovi i pravila korištenja.
Stranica je optimizirana za Mozilla Firefox, Google Chrome i Apple Safari web browser. Preuzmite novi web browser!