Aktuelno

Kako je srbijanska policija inscenirala “atentat” na Vučića u Potočarima 2015. – TV dokumentarac raskrinkao laži (VIDEO)

Napad na Aleksandra Vučića u Potočarima jedanaestog jula 1995.godine prvi je u seriji izmišljenih i insceniranih “atentata” i “pokušaja ubistva” aktuelnog predsjednika Srbije u režiji vrha srbijanske policije i obavještajnih službi! Ovo je zaključak autora i sugovornika u dokumentarnom filmu “Junaci doba zlog” emitiranom prije dvije večeri na televiziji N1 Srbije koja je posvećena liku i djelu Nebojše Stefanovića, dugogodišnjeg ministra policije Srbije, sadašnjeg ministra odbrane susjedne države. Emisija je naslovljena “Nebojša Stefanović, zaštićeni svjedok iz Beograda”.

U emisiji je prikazana izjava tadašnjeg ministra policije Stefanovića data dan uoči održavanja komemoracije žrtvama genocida u Potočarima na koju je bio najavljen dolazak Aleksandra Vučića, tadašnjeg predsjednika Vlade Srbije.

Situacija je izuzetno složena i mi očekujemo veći broj ekstremista koji će biti prisutni tokom sutrašnjeg dana na komemoraciji u Srebrenici. Za neke već imamo potvrdu da se već nalaze na terenu, a za neke se očekuje da će tokom današnjeg i sutrašnjeg dana tamo pristići.”

 

Kazao je to novinarima Stefanović u trenutku kada nijedna policijska niti sigurnosna agencija u BiH nije imala nikakva saznanja koja bi ukazivala na incidente narednog dana tokom komemoracije u Potočarima.

O ovom, kako autori dokumentarnog filma kažu, “prvom u nizu pokušaja traljavo insceniranih atentata na Vučića”, govorili su poznati beogradski novinari Vuk Cvijić i Stojan Drčelić, kao i advokat Sead Spahović.

 

Milan Dumanović, operativac uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije, nekoliko mjeseci nakon incidenta u Potočarima svjedočio je u medijima da je zajedno sa velikim brojem kolega policajaca bio tajno upućen u Potočare. Prilikom ulaska u BiH data mu je akreditacija kakvu je imalo službeno obezbjeđenje skupa, organizatorima se predstavio kao novinar. Prema njegovim riječima, policija Srbije je podijelila 150 lažnih akreditacija pripadnicima navijačkih skupina i ekstremističkih organizacija iz Srbije. To je potvrdio i Nebojša Trbović, inspektor MUP-a Srbije. I Dumanović i Trbović su odmah nakon istupa i medijima uhapšeni, suđenje još uvijek traje, a sugovornici u dokumentarcu posvećenom Nebojši Stefanoviću, novinari i advokati, otkrili su nezabilježene procesne “greške” i pritiske na sud i svjedoke od strane ministra policije.

 

 

Na vrh