Komentari

Kako je projekat SANU-a Ibran Mustafić postao relevantan za State Department!?

Piše: A. Čorbo-Zećo

 

U novom izvještaju State Departmenta o Bosni i Hercegovini, očigledno koncipiranom u Sarajevu, objavljene su nove neistine o meni, naveo je u reakciji Bakir Izetbegović, lider SDA.

“Kao i u ranijim slučajevima, za iznesene teške optužbe ne iznose se nikakvi dokazi. Tome najbolje svjedoči formulacija iz izvještaja da „bh. mediji izvještavaju da je Mahmuljin navodno boravio u vili u vlasništvu lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića, što je podstaklo optužbe bosanskih Srba da se procesuiraju samo navodni ratni zločinci bosanskih Srba“.

Sve je bazirano na laži koju je prošle godine izrekao incidentni i neozbiljni Ibran Mustafić, do čijih nesuvislih tvrdnji niko ozbiljan ne drži, a prenijeli uglavnom portali pod direktnom kontrolom SNSD-a i HDZ-a”, naveo je Izetbegović.

Nevjerovatno je, zaista, da je State Department kao relevantne uzeo neke tvrdnje Mustafića, čovjeka čija je uloga za srpske interese davno određena, davnih 90-tih.

Nekredibilni svjedok u slučaju protiv Nasera Orića, nije stao ni nakon što Sud BiH nije prihvatio njegovo svjedočenje.

Nema više ni skrivanja, neprijatelji BiH javno ruše državu, istinu i niko ih u tome ne ometa! A plan su skovali davno u 90-tim godinama. Jedan takav primjer oličen je baš u ime i prezime Ibrana Mustafića.

Mustafić je tako nedavno danima najavljivao neke nove optužnice protiv Podrinjaca, i to Bošnjaka.

„Pozivam i ja trojicu Srebreničana, kojim samo što SIPA nije pokucala na vrata, da što prije kidišu prema Izmiru, jer svaki ratni zločinac, ubica i kriminalac još uvijek ima svoju rezervnu domovinu u kojoj je zaštićen“, objavio je Mustafić.

I ne treba imati dilemu da Mustafić nešto zna, jer blisko sarađuje s Beogradom još odavno.

Novinska agencija Patria objavila je ranije dokument sačinjen od strane Dragana Kijaca, rukovodioca MUP-a Rs u Bijeljini, a upućen zamjeniku ministra unutrašnjih poslova Rs-a od 13. jula 1995. godine.

Dio izvještaja o srpskom planu za Mustafića

Tamo stoji da se među zarobljenim nalazi i Ibran Mustafić.

– Raniji poslanik SDA u Skupštini bivše BiH. Inače veliki protivnik Nasera Orića, koji se uz odgovarajuću pripremu može kvalitetno medijski iskoristiti – stoji u dokumentu.

I koriste ga već dugo, pa je bio jedan od glavnih svjedoka protiv Nasera Orića, koji je oslobođen pred Sudom BiH, nastavio je i dalje. No porazno je da su neki sarajevski ‘nevladini’ akteri podmetnuli State Departmentu njegovu izjavu kao validnu.

 

Patria

Na vrh