Aktuelno

Kako će se formirati vlast u TK – KLJUČEVE DRŽI FAHRUDIN RADONČIĆ

Gotovo sve do čega je analitički tim našega portala došao u svome predizbornom istraživanju i iz njega izvedenoj interpretaciji potvrdilo se:

  1. U nikad neizvjesnijoj utrci za Skupštinu Tuzlanskog kantona s prednošću od nekoliko stotina glasova pobijedila je Socijaldemokratska partija
  2. Za formiranje Vlade TK SDP-u neće biti dovoljna koalicija sa svim manjim strankama (imaju 17 potrebno 18 poslanika) pa će morati da bira između SDA i saveza PDA-SBB
  3. Prvi ljudi SDP-a nakon izbora rezolutno odbacuju mogućnost koaliranja sa SDA i PDA.

U situaciji kakva jeste mogući su sljedeći scenariji:

  1. SBB sa svoja dva poslanika izlazi iz zagrljaja PDA i formira vlast s SDP-om i drugim strankama bez SDA. Takvom razvoju događaja ide u prilog činjenica da SBB poslije debakla na izborima malo šta može obavezivati u odnosu na PDA, pogotovo ako se svemu pridoda i to da Radončić u utrci za Predsjedništvo u Banovićima nije dobio obećani broj glasova, a u Sapni i Kladnju, gdje je PDA pobijedio, Radončić je katastrofalno izgubio. Ne treba zaboraviti pritome ni druge stranke koje će ispostaviti svoje zahtjeve za ulazak u vlast, ali, ma koliko to dovelo do međusobnog natezanja, preptostavka je da će na kraju naći zajednički jezik, jer svakome ko ne prihvati slijedi optužba da radi u korist SDA.
  2. SDP popušta i pravi skupštinsku većinu i sa PDA za šta motiv može imati u slučaju da SDA ne uspije formirati vlast na nivou Federacije pa SDP dobije takvu priliku. Bez 5 federalnih poslanika PDA to neće moći. Uz to, kada se uzmu u obzir najavljene blokade HDZ, veliko je pitanje kada će biti formirana Vlada Federacije, a život u kantonima ne može čekati. Otpor ideji da se uspostavi ovakva kompozicija vlasti među članstvom SDP-a već je u velikoj mjeri izražen, a podsjećamo i na predizbornu izjavu gradonačelnika Tuzle da su za njega˝SDA i PDA isto˝. Uostalom, u fokusu svih kampanja zadnjih 15 godina, kada je riječ o kritici SDP-a na račun SDA, bio je Mirsad Kukić.
  3. Kombinacija ˝smokvin list˝, prihvatljiva za onaj dio članstva SDP-a i drugih lijevih stranaka koji ne razlikuje formu od suštine. PDA prihvata eventualnu SDP-ovu ponudu da odustane od ulaska u Vladu TK uz zadržavanje nekih PDA-ovih direktora i članova upravnih odbora na funkcijama. Pretpostavka je da bi Mirsad Kukić to morao prihvatiti, naročito u slučaju da PDA ne uđe u federalnu Vladu. Tada definitivno gubi upravu nad banovićkim Rudnikom pa će se morati zadovoljiti onim resursima koji su mu na raspolaganju u Kantonu.
  4. Tzv. velika ili ˝heineken˝ koalicija SDP-SDA koja bi bila provučena po vertikali od državnog do kantonalnog nivoa. Ova opcija je malo izgledna jer bi se mogla dogoditi samo pod velikim međunarodnim pritiskom, kojeg kao što znamo već odavno nema.

 

Peti scenarij, koaliciju SDA-PDA-SBiH, nismo razmatrali jer nam se u ovom momentu čini gotovo nevjerovatnim. Ne želimo ga sasvim isključiti iz razloga koji smo naveli u našoj predizbornoj analizi. U bosanskoj politici moguća su i vratolomna iznenađenja s kraja pameti. Naša je procjena da je opcija br. 1. ipak najizglednija. Ma koliko to izgledalo kao pojednostvljenje, ključeve nove kompozicije vlasti u Tuzlanskom kantonu drži Fahrudin Radončić.

Na kraju još jedna bitna napomena: sva analiza pada u slučaju da se pojave ˝papci˝ i preletači, što je u nas također uvijek moguće.

 

Na vrh