Komentari

Kajganiću ima li sudske prakse za Čovića: UZP-ovci se okupljaju, ovaj put predvodi ih Dragan – opet bi isto ponovili!

Piše: Amina Čorbo-Zećo @aminacorbozeco

Mentori čelnih ljudi Tužilaštva BiH u liku i djelu Milorada Dodika i Dragana Čovića nikako da prestanu sa nanošenjem glavobolja Milanku Kajganiću.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH prvo se dobro potrudio kako bi objasnio da nema sudske prakse za procesuiranje negiranja genocida i zločina, želeći zaštiti negatore najvećih zločina od Drugog svjetskog rata, pa se dobro ‘potrbušio’ da osmisli optužnicu za Dodika u kojoj nema rušenja ustavnog poretka, a što je mnogo opasnije djelo od onog za koje tereti Dodika, ali njegovi mentori ne prestaju činiti krivična djela. Pa je pitanje do kada će moći prikrivati civilizacijsku sramotu nadređenih.

Tako je sinoć Dragan Čović, mrtav hladan, došao na predstavljanje knjige ratnog zločinca Valentina Ćorića ‘In vino libertas, Autobiografski zapisi iz Haaga’. Ako ovo nije veličanje ratnog zločina, a što je zakonom kažnjivo, onda ne znam šta jeste.

Faktički sinoć su se okupili UZP-ovci, a ovaj put ih predvodi Čović.
A, nije nam treba Ćorić dokumentovati ono što smo doživjeli, a što je Sud u Hagu i potvrdio – kroz kazamate u kojima je bio gospodar života i smrti ljudski odron Valentin Ćorić je prošlo preko 20.000 logoraša na čije živote su ta Valentinova konačišta ostavila trajne posljedice i u smrt otjerala veliki broj njih pa čak i cijele porodice.

Istina je utvrđena presudama Tribunala u Hagu i samo one mogu biti temelj za borbu protiv negiranja zločina, pronalaženje mogućnosti za saradnju i afirmaciju dobrosusjedskih i prijateljskih odnosa, temelj za progon ratnih zločinaca, a prevashodno temelj u borbi za istinu i pravdu nakon izvršenog genocida u BiH.

Ne sumnjamo da bi Ćorić, kao njegov drug iz sudskih klupa Dario Kordić ‘sve isto ponovio’, ali je sramotno da Tužilaštvo BiH mirno posmatra nedozvoljeno veličanje ubijanje Bošnjaka!

Zar nam i sinoć nije postalo kristalno jasno da Hrvatska nikada nije odustala od podjele Bosne i Hercegovine i da se na tom temelju, krvlju zalivenom, zasniva sva politika Hrvatske prema BiH. U BiH je zastupa Dragan Čović, onaj isti koji kroz zahtjeve za svoju verziju Izbornog zakona želi podijeliti BiH. Osnovati plutajuću treću izbornu jedinicu, što je ništa drug do treći entitet, za šta su se borili UZP.ovci u ratu, a sada u miru političkog agresijom rade na ostvarenju svog cilja.

Odluči li se EU pristati na UZP igru na ustaškom NDH temelju, bit će jasan signal za preispitivanje želje i volje Bosne i Hercegovine da pristupi Uniji, jer taj dio političkih izmjena Izbornog zakona nije uslov BiH na njenom putu ka EU.

 

Patria

Na vrh