BiH

Kadrija Hodžić izgleda da ipak neće biti ambasador BiH u Turskoj?

Prije par mjeseci prvi smo objavili vijest da je jedan od najizglednijih kandidata za novog ambasadora Bosne i Hercegovine u Turskoj profesor Kadrija Hodžić i to na prijedlog člana Predsjedništva Denisa Bećirevića. Iskreno bili smo i trunčice ponosni na ovu informaciju, ali … do dana današnjeg nije došlo do ovog imenovanja a klix.ba u svom današnjem tekstu pojašnjava i zašto …

 

Naime kako su saznali novinari ovog portala odmah po objavljivanju mogućeg imena novog ambasadora BiH u Turskoj, članu predsjedništva Denisu Bećireviću je sugerirano sa više strana da profesor Kadrija Hodžić, po Ankari nije poželjno ime za tu funkciju.

Razlog je između ostalog i njegov potpis na pismima iz 2016. i 2019. godine, a u kojima se žestoko kritikovala turska vlast na čelu sa predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

Naime, grupa intelektualaca iz BiH je uputila pismo nakon najava Turske da će od Bosne i Hercegovine tražiti izručenje njenih građana koji se dovode u vezu sa organizacijom FETO, koju turska vlast sumnjiči za organizaciju terorističkog napada u julu 2016. godine.

“Poštovana gospodo, turskim zahtjevom, kojeg prati permanentni pritisak njenog rukovodstva uključujući i predsjednika Recepa Tayyioa Erdogana, od Bosne i Hercegovine traži se da svjesno krši vlastiti Ustav, Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, Međunarodni pakt UN-a o političkim i građanskim pravima i na kraju Deklaraciju UN-a o pravima čovjeka. Ukoliko se zaista želimo pridružiti društvu modernih demokratskih zemalja Evrope i svijeta, taj lukzus naša država sebi ne smije dozvoliti”, navedeno je, između ostalog, u pismu prije pet godina.

Također, Hodžić je bio i potpisnik pisma 2016. godine kada su bh. intelektualci upozorili da se “BiH pretvara u Erdoganov pašaluk”.

Protestno pismo je upućeno zbog odluke da se oduzme Plaketa Grada Sarajeva profesoru matematike Aliju Laficogluu.

Bošnjaci su merhametli i sve brzo zaboravljaju, ali Turci … izgleda da Turci sve pamte …

 

Na vrh