Vijesti

Kad se vrijedne ruke slože – Humanitarci koji donose osmijeh na lica najugroženjih

Gotovo da nema osnovca u Tuzli koji tokom posljednje tri godine nije dobio paket od vrijedne ekipe volontera Johanniter-Unfall-Hilfe e.V. organizacije iz Njemačke. Iza toga je višemjesečna akcijaprikupljanja namirnica od kojih se prave paket koji će iz Njemačke biti dostavljeni u ruke mališanima u nekoliko zemalja Balkana. Obzirom da volonteri dolaze posljednjih dana kalendarske godine, velikim šleperima punih paketa ukrašenih dječijim crtežima i šarenim ukrasnim papirima, projekat se imenjue kao Božićni konvoj, no zbog raspusta neki ih dobijaju i tokom januara.

„Ko smo mi? Ove godine mi smo 7.885 paketa za Bosnu i Hercegovinu, pređenih 2.000 kilometara sa šest kamiona i dva prateća vozila, 16 članova tima koji su tokom pet dana potrošili 4.240 litara dizela i isplakali mnogo suza što od tuge, ali i od radosti“, kazali su nam volonteri Johannitera koji su na putu kroz našu zemlju ponovo došli u Tuzlu.

Tako su posredstvom partnera projekta, a to su Rotaract Club Tuzla 99, World Vision, Medicinska škola Tuzla,Omladinska grupa „Kvart“ iz Lukavca i jedna neformalna grupa građana iz Tuzle, paketi došli u ruke djece i najugroženijih u široj regiji Tuzlanskog kantona i Srebrenice. Radi se o paketima u kojima se uz osnovne prehrambene i higjenske namirnice nalaze neizostavni slatkiši i ponešto školskog pribora.

„Obzirom da Rotaract Club Tuzla 99 dijeli iste postulate službe u zajednici kao i njemački Johanniter-Unfall-Hilfe e.V., saradnja je brzo ostvarena te 2014. godine i traje i danas na radost više hiljada učenika osnovnih škola sa područja Tuzle i Tuzlanskog kantona, kao i onih koji se nalaze u stanju socijalne potrebe“, kazali su iz tuzlanskog Rotaract Cluba.

Akcenat je od početka na djeci u osnovnim školama koja su najčešće u kategoriji socijalno ugroženih slučajeva, no kasnije su u projekat uključeni i korisnici JU „Centar za obrazovanje i vaspitanje i rehabilitiaciju slušanja i govora Tuzla”, JU „Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju u Tuzli“, Udruženje građana „Bolje sutra“, kao i nekoliko područnih škola u zabačenim selima Srebrenice čiji učenici i danas pješače po nekoliko kilometara kako bi se obrazovali.

Obzirom na povećan broj najranjivijih porodica sa kojima se svakodnevno susreću članovi tima koji rade distribuciju pomenutih paketa na terenu ovaj put se išlo na još šire područje.

„Paketi su ovaj puta došli do Doboj Istoka, Petrova, Lukavca, Banovića, Kalesije, Sapne, ruralnih dijelova Zvornika i Doboja gdje su podjeljeni najranjivijim porodicama, a vodeći se interesom o dobrobiti djece u ovim zajednicama. Veliku pomoć pružile su lokalne škole i centri za socijalni rad“, pojasnili su iz World Vision organizacije.

Teret organizacije ove humane družine na svojim plećima je iznijela i Srednja medicinska škola Tuzla koja je uz dobro domaćinstvo za goste iz Njemačke vršila distribuciju pakete u druga udruženja, ustanove i institucije.

Mreža korisnika svih ovih godina se širila samoinicijativno, vođena željom i principom da se pomogne što većem broju ljudi, a dobra organizacija posla i detekcija najugroženijih i ove je godine prepoznata od Johanniter humanitaraca.Tim Johannetera koji je došao u Bosnu činili su: Stefan, Daniela, Jens, Armin, Reiner, Rainer, Christian, Franz, Florian, Dominik, Mike, Frank, Hubert, Malt sch, Mira i Nicole. Neki od njih su došli prvi put, a neki su ovde ostvarili jaka prijateljstva sa Tuzlacima koji im od srca svake godine upućuju riječi zahvale u ime onih koje razvesele. Neka tako bude i naredne godine kada će ova humana družina sa svojim kamionima proslaviti 25 godina plemenitog rada.


Komentari
Na vrh