Heleza je optužio da u Ministarstvu odbrane pokušava da uvede nezakonitu novu praksu, odnosno da u okviru sistema odlučivanja želi da umanji značaj i nezakonski izostavi da se na svaku odluku ministra mora dati saglasnost oba zamjenika ministra. On smatra da su takvi pokušaji unaprijed osuđeni na propast, istakavši da ne želi učestvovati u takvim nezakonitim aktivnostima, te da je dužan da javnost obavijestim o njima.

Prema njegovim riječima, uvodi se praksa da jednonacionalne delegacije koje u ime Ministarstva odbrane idu u inostranstvo, koje su po pravilu sastavljene isključivo od predstavnika bošnjačkog naroda, kao što je to bilo u posljednja dva slučaja kada je Helez išao u Brisel, odnosno u Washington.

Goganović je naveo da ono što Helez trenutno radi nije primjereno, niti je u skladu sa Zakonom o odbrani niti u duhu stvaranja dobrih međunacionalnih odnosa, jer se šalje poruka da Ministarstvo i Oružane snage pripadaju isključivo bošnjačkom narodu, a da su druga dva naroda tu suvišna i da ih niko ništa ne pita.

On je rekao da mu je iz kabineta ministra rečeno da neće biti član nijedne delegacije jer zastupa stav saradnje sa NATO-om, a ne Helezov lični i politički stav o NATO integracijama.

Komentarišući izjave Heleza u Washingtonu u kojima je “samoinicijativno iznosio stavove BiH o NATO-u”, Goganović je rekao da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant i da bez njihovog odobrenja nije moguće održati vojnu vježbu na teritoriji BiH jer bi to bilo urušavanje suvereniteta, te protivustavno oduzimanje nadležnosti Predsjedništva, što je na samoj granici da se uporedi sa državnim udarom.

– Pozivam sve relevantne faktore da oštro osude ovakve poteze – naveo je Goganović i napomenuo da je “posebno skandalozna izjava i samoinicijativni poziv Heleza da američke oružane snage sa jednom jedinicom budu prisutne u BiH do njenog ulaska u NATO”.