Sport

Jusuf Nurkić bez dlake na jeziku: Svake godine isto, samo ne bježimo preko piste od metaka

Bh. košarkaš Jusuf Nurkić zajedno sa hrvatskim reprezentativcem Dariom Šarićem bio je gost u emisiji NBA Arena na kanalu Arena Sport.

Nurkić se tokom gostovanja osvrnuo na brojne stvari, a posebnu pažnju privuklo je ono što je rekao za košarkašku reprezentaciju BiH, uslove treniranja o našoj državi i cjelokupni sistem koji je lošiji od onog koji imaju zemlje regiona.

– Svake godine isto, zadnjih 29 godina. Samo nismo bježali preko piste od metaka, kao oni 1994. Ostalo je sve isto. To je ono što najviše nedostaje nama – da imamo sistem kao sve zemlje u regionu. Izaberite zastavu koju god želite, samo nam dajte da igramo, da predstavljamo sve građane, ja nemam problem, nikada nisam ni imao. Dajte nam sistem koji će na državnom nivou sve sportiste podržati, kolektivni ili individualni, svejedno je – ističe Nurkić.

Potom se osvrnuo i na prošlogodišnji EuroBasket, gdje su Zmajevi takmičenje završili u grupnoj fazi iako su ostvarili dvije pobjede.

– Iskreno, najvažnije mi je bilo kako ćemo izgledati. Da ne budemo vreća za napucavanje u sportskom žargonu. Svoje vrijeme sam trošio sa saigračima, objašnjavajući da je najvažnije kako ćemo igrati zajedno. Danas je tako – ako imate fizikalije, možete igrati sa svima. Trener je došao dvije sedmice prije prve utakmice i ne možete očekivati uspjeh, bez obzira koliko bi željeli da to ne utječe. Mislim da znate dovoljno o sportu da vidite da je to cirkus – prisjetio se Nurkić.

Inače, Nurkić trenutno ima problema sa koljenom, zbog čega je propustio dvije utakmice zaredom.

Na vrh