BiH

JOŠ UČI DIPLOMATIJU Umjesto protestne note, Konaković uputio ‘obično’ pismo Dačiću!?

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pismom naslovljenim na prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Srbije Ivicu Dačića oštro je osudio dešavanja uzrokovana veličanjem ratnih zločina i ratnog zločinca, generala Vojske Republike srpske Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici, a što je učinjeno u objavi dvije studentice iz Bosne i Hercegovine na društvenim mrežama.

Njihove objave ministar Konaković ocijenio je neprihvatljivim.

No, Konaković ovim činom nije zapravo poslao protestnu notu, koju je morao poslati u Ambasadu Srbije u BiH, ili je lično uručiti ambasadoru. Ovako je ovo obično pismo, koje nije praksa u diplomatskim odnosima.

„Iznenađen sam da umjesto osude ovakvog ponašanja, iz medija saznajem da im je za nagradu, ne za njihov poseban angažman u akademskom smislu i dobre rezultate, već za veličanje ratnih zločina, Republika Srbija odlučila dati stipendiju za nastavak školovanja u Beogradu“, navodi se u pismu.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina nedvojbeno posvećena razvijanju dobrosusjedskih odnosa i unaprjeđenju regionalne saradnje, te je podsjetio da je povodom nedavnog masakra nad nedužnom djecom u osnovnoj školi u Beogradu „Vladislav Ribnikar“, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine izrazilo duboko saosjećanje i proglasilo dan žalosti u cijeloj Bosni i Hercegovini.

„Očekujem pristup poštovanja prema žrtvama i saosjećanja prema familijama ubijenih i u genocidu u Srebrenici, a ne pristup u kojem institucije Republike Srbije pružaju utočište i nagrađuju one koji veličaju ratne zločine i zločince“, naglasio je ministar Konaković.

Ministar je pismom upućenom potpredsjedniku Vlade i ministru vanjskih poslova Republike Srbije Ivici Dačiću zatražio zvaničan stav Republike Srbije u vezi najave da su institucije R Srbije spremne stipendirati veličanje ratnih zločina.

 

Na vrh