BiH

Još traje sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH – Ovdje se večeras brani Ustav i Bosna i Hercegovina

Nakon što je oko 22:40 završena 3. redovna sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, predsjedavajuća doma Mirjana Marinković-Lepić kazala je da su “stekli uslovi za nastavak prekinute vanredne sjednice doma” te da je dostavljen materijal predsjednika Komisije za izbor i imenovanje Mladena Boškovića!

Nezir Pivić (SDA) pitao je Marinković-Lepić da li je ta sjednica Komisije uopšte održana jer u materijalu se navodi da nije bilo kvoruma.

 

“Vi ste se potpisali. Šta se desilo u međuvremenu da se zakaže sjednice. Ovo je plagijat što ste nam poslali. Znate li vi šta radite. Kakav je ovo cirkus. Pa je li vi znate šta radite. Šta radite od najvišeg zakonodavnog tijela. Ovo je sramota i ponižavanje ovog tijela.
Sramota je da se bavimo na ovakav način. Ovo je klasična prevara. Mi smo dobili izvještaj nekog gospodina koji nije održao komisiju i da se nisu stekli uslovi za održavanje sjednice. Ništa se nije promijenilo. Ne može se nastaviti ta sjednica”, kazao je Pivić.

 

Šef Kluba DF-a Mahir Mešalić kazao je da je ovo “za hapsa” i da je katastrofa šta se radi.

“Vi hoćete na prevaru da kažete nama da ste vi održali sjednicu za koju ste vi predsjedavajuća konstatovali da nije održana. Sad je 11 navečer. Mi ćemo ovo spriječiti. Budite spremni na sve ovdje. Ono što ćete vi uraditi je nasilje i ovo je laž. Ne razumijem ovo da nas pravite ludima. Šta imate razmatrati ako nemate kvorum i ne možete donositi odluke. Vi ne radite po zakonu, ne radite po Poslovniku, svjesno ga kršite. Mogli ste sačekati pet, deset dana pa to uraditi. Očekujem od uposlenika da brane Ustav, da brane državu BiH. Nećete se igrati ni vi ni Bošković. Na ove podvale na koje su pristali SDP i ostali izdajnici, neće vam proći. Ustav i zakon broj 1 i tačka. Ako ste većina ne znači da morate državu kršiti. Ako mi državu dirnete i Ustav ja ga branim. Neću vam dozvoliti da ovdje provodite nasilje. Ni vi, ni Milorad Dodik ni Dragan Čović”, kazao je Mešalić.

Podsjećamo, vanredna sjednica je prekinuta danas jer nije održana sjednica Komisije za izbor i imenovanje jer nije bilo kvoruma. Na toj sjednici trojka i HDZ su htjeli imenovati dva nova nedostajuća člana Komisije i dva člana zamijeniti, kako bi osigurali većinu za prijedlog Marina Vukoje za ustavnog sudiju.

 

Mešalić je zatražio polusatnu pauzu i sada je prekid u zasjedanju.

 

00:30 Još traje zasjedanje Kolegija koji odlučuje šta će za parlamentarnim pučem i zakazivanjem vanredne sjednice u ponoć, na osnovu lažiranog izvještaja Komisije za izbor i imenovanje.

 

00: 05 Admir Čavalić kazao je da nije dobro ovo što se radi.

“Pravimo predstavu za javnost. Razumio bih do pet ujutro da ostanemo zbog radnika Agencije za privatizaciju, ali čemu ova povampirena vanredna sjednica”, pita Čavalić.

 

Predložio je da se sazove kolegij, te da se smire strasti i prekine sjednicu, nakon čega je data pauza za sjednicu Kolegija.

00:02 “Volio bih javnosti uputiti poziv, jer ovdje se večeras brani Bosna i Hercegovina, Ustav i dignitet ovoga Doma i Parlamenta FBiH, dignitet svih nas. Zašto ovo radite pobogu. Zašto nas sazivate u ponoć, zašto krivotvorite isprave, zašto dostavljate izvještaje sa sjednica Komisija koje ne postoje, ne razumijem zašto ovo radite ovako na prepad. Ovo radite u pola noći kada građani ove zemlje spavaju. Mislite da će vam ovo proći, pa neće”, poručio je Denis Gratz (DF)..

23:58 Salko Zildžić (SDA) kazao je da mu predsjedavajuća Doma nije dala obrazloženje iz kojeg bi shvatila da je izvještaj Komisije krivotvoren i bez pečata, te da se u meritumu kaže da nije bilo moguće održati sjednicu bez kvoruma.

“Ovo se gospodo zove zloupotreba položanja. Nećete održati sjednicu na silu. Na silu ćemo odgovoriti silom”, poručio je Zildžić.

Dramu u Predstavničkom domu pratite uživo.

 

 

Na vrh