Aktuelno

Još dvije osobe u tuzlanskom UKC-u preminule od gripe, ukupno dosad devet

Tokom proteklog vikenda dvije osobe, koje su  ranije hospitalizirane u Univerzitetsko-kliničkom centru Tuzla preminule su od posljedica sezonske gripe, potvrdio je Feni epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Blaško Topalović.

Riječ je o jednoj muškoj osobi starosne dobi od 75 godina iz Lukavca, i pedesetdevetogodišnjoj ženskoj osobi iz Srebrenika.

Topalović pojašnjava da je kod obje preminule osobe riječ o komorbiditetu i da im je pored ostalih oboljenja utvrđeno i postojanje virusa gripe tipa A.

Po njegovim riječima ukupno je od 19. februara ove godine,  kada se dogodio prvi smrtni slučaj na području tog kantona, do danas, preminulo devet osoba od posljedica sezonske gripe.

Dodao je da je kod oboljelih uglavnom ustanovljeno prisustvo gripe tipa A, a kod manjeg broja  i tipa B.

Na tuzlanskom  UKC-u trenutno  je hospitalizirano 36 osoba, koje boluju od  nekog oblika sezonske gripe, a radi se o  težim oblicima sa komplikacijama.

Na UKC-u Tuzla zbog nestabilne  epidemiološke situacije  na području Tuzlanskog kantona i pojave sezonske gripe još su obustavljene posjete bolesnicima.

Na vrh