Kolumne

Jedna fotografija, za Tuzlake više od hiljadu riječi

Iskoče tako neke fotografije na Facebooku pa vas vrate u neka “bolja i sretnija” vremena. Ovo bolja i sretnija pod navodnicima zato što je po običaju za ove naše krajeve sve jako relativno … nekome su i ovo bolja i sretnija vremena, ali nećemo sad o tom.

Na fotografiji je jedna od postava najpoznatije grupe iz šezdesetih i sedamdesetih godina a koja je dolazila iz Tuzle – Terusi. Da ne bi mi sad pisali historiju, pozajmili smo tekst sa Wikipedije o njima …

 

Grupa je formirana februara 1965. godine. Osnovali su je studenti Tehnološkog i Rudarskog fakulteta u Tuzli. Ime je nastalo kao spoj naziva ova dva fakulteta, TEhnološko RUdarski StudentI („Terusi”). Prvu postavu su činili Miodrag Bata Kostić (gitara), Zoran Paki (bas), Tomislav Dodo Križan (gitara), Aleksandar Saša Mioković (vokal) i Mustafa Mufo Hadžiefendić (bubnjevi).

 

Prvi veći uspeh su postigli na gitarijadi 1966. godine na beogradskom Sajmištu gde su zauzeli šesto mesto. U tom periodu, repertoar su im činile obrade svjetskih hitova. Najčešće su nastupali na igrankama koje su u Tuzli održavane u DTV Partizan i sali hotela Bristol. Kada su svirali u Studentskom centru u Tuzli, morali su da promene ime u Super grupa SCT, po skraćenici Studentski Centar Tuzla.

 

Godine 1971. Bata Kostić je prešao u YU grupu za koju je komponovao neke od njihovih najznačajnijih pejsama inspirisanih folklorom. Za jedina dva singla Terusa, pjesme su napisali Bata Kostić i pjevač Besim Smajlović. Tokom karijere kroz grupu su prošli brojni muzičari. Sa radom su prestali krajem osamdesetih godina. Zoran Paki koji je rođen 1939. godine, preminuo je 13. decembra 1987. godine, a Aleksandar Mioković je preminuo 2014. godine.

 

Povratnički koncert, koji je bio rasprodat, održali su 24. februara 2001. u tuzlanskom klubu „Palma”. Snimili su dva singla, „Poleti ptico” i „Kao nekad”. Ponovo su se okupili tokom 2013. godine u sastavu Bata Kostić, Mustafa Sušić, Danijel Slavuljica, Asim Horozović, Željko Divjak i Sead Hukić.

 

Na ovoj fotografiji je postava Terusa iz 1976 godine u sastavu: Miodrag Bato Kostic (27g.)-lead guitar, Smajlović Besim (26 g.)-vocal, Martinović Peđa Petar(27g.)-drums, Porobić Maid(19 g.) – second lead guitar/vocal, Adnan Delić(19g.)-bass

 

… ali sigurno je da o ovoj fotografiji bilo koji Tuzlak koji je izlazio u to vrijeme može ispričati “hiljadu riječi” i ima neka svoja sjećanja … podjelite ih sa nama pošaljite ih na mail: info@boljatuzla.ba

 

Sara Sabri promovirala novu knjigu u Tuzli. Pogledajte ko je sve bio na promociji


Komentari
Na vrh