Tuzla

Javna tribina “Rudarenje litijuma na Majevici i izazovi u očuvanju planine Konjuh”

U četvrtak, 7. marta 2024. godine, u Velikoj dvorani BKC Tuzla, održat će se javna tribina pod nazivom “Rudarenje litijuma na Majevici i izazovi u očuvanju planine Konjuh”. Organizator javne tribine je pokret “Karton revolucija”, a cilj je informisanje građanki i građana regije sjeveroistične Bosne, posebno Tuzle, o štetnim efektima rudarenja litijuma i nedostatku zaštite planine Konjuh u kontekstu eksploatacije prirodnih resursa.

 

Ovaj događaj okupit će stručnjake iz oblasti ekologije i zaštite prirode, uključujući profesore: Dalibor Ballian sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Ratko Ristić sa Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Također, prisutnima će se pored organizatora obratiti i Aleksandar Jovanović Ćuta, Narodni poslanik u Skupštini Srbije – Ekološki ustanak.

 

Proces rudarenja litijuma može imati značajan negativan uticaj na okolinu. To može uključivati krčenje šuma, uništavanje ekosistema, zagađenje voda i tla. Ovakve rudarske aktivnosti mogu imati i socijalne posljedice za lokalne zajednice. To može uključivati dislokaciju stanovništva, promjene u načinu života zajednice te promjene u ekonomiji i kulturi. Postoji zabrinutost da bi izloženost litijumu, posebno u vodenim izvorima blizu rudnika, mogla imati negativne zdravstvene posljedice za ljude.

 

Nigdje u svijetu u krugu od 150 kilometara od naseljenog mjesta nema rudnika litijuma. Ukoliko rudnik počne sa radom narušit će se čitav ekosistem Majevice a samim tim i Tuzle. Tuzla će nestati a sistem o tome šuti! Ukoliko rudnik dobije sve dozvole već do kraja 2026. godine bi trebao početi sa radom.

 

Pozivamo sve zainteresovane građanke i građane da se pridruže tribini i pravovremeno se informišu o svim posljedicama rudarenja litijuma na Majevici.

 

Na vrh