Aktuelno

Jasminu Zubčeviću iz Tuzle potrebna pomoć u liječenju

Jasminu Zubčeviću iz Tuzle, oboljelom od rijetke bolesti grčenja i odumiranja nervnih ćelija i dalje je potrebna pomoć. Svaka tri mjeseca mora u Sloveniju po terapiju koja sprečava trzanje. Terapija je preskupa i može je dobiti samo zahvaljujući humanim ljudima.

Jasmin Zubčević poznat je kao veliki humanista i aktivist nekoliko nevladinih organizacija koje je svojim učešćem pomagao pri spasavanju mnogih života. Završio je Mješovitu srednju građevinsko-geološku školu, likovni smjer. Volio je slikanje i dobijao nagrade za svoje radove. Bio je jedan od boljih studenata Filozofskog fakulteta na Odsjeku za socijalni rad. Ovo dijete šehida, obolilo je u 25.toj godini. Sada mu je 29.

– Nije mogao hodati, nije mogao pričati. Zatvorio se u sobu. Nije mogao ništa i otišli smo doktoru – kazala je Jasminova majka Sadeta Zubčević.

Nalaz je pokazao grčenje i odumiranje nervnih ćelija, a u Sarajevu su rađeni testovi genetike te je zaključeno da ima genetičku bolest.

Jedna injekcija koju Jasmin prima košta 540 KM, a njemu je potrebno pet do sedam injekcija svaka tri mjeseca.

Po terapiju Jasmin ide sa majkom u Sloveniju, a svaki njihov odlazak sa troškovima klinike i terapije košta oko 6.000 KM. Zahvaljujući prethodnim humanitarnim akcijama uspijevali su skupiti novac. Međutim, bliži se vrijeme za novu terapiju i ponovni odlazak, javlja TVTK.

– Zadnji put smo bili u Sloveniji 24. oktobra. Prima terapije u mišiće, glavu i vrat i to mu poboljšava kretanje, govor, počeo je da jede i da se kreće. Čim ne primi terapiju njemu se stanje pogoršava – rekla je Jasminova majka.

Novu terapiju Jasmin bi trebao primiti najdalje do polovine februara.

– Meni je teško. Sve boli. Ne mogu jesti, piti. Ne mogu se okupati. Ne mogu ništa sam – kaže Jasmin Zubčević.

Ljekari iz Slovenije predložili su operaciju. Oni koji Jasminu žele omogućiti ponovni odlazak u Sloveniju na terapiju i eventualno zakazivanje operacije, uplate mogu izvršiti u SBERBANK na račun br. 1404015000237169 na ime Jasmin Zubcevic. Za uplate iz inostranstva također u SBERBANK na račun broj BA391404014100089197 SWIFT code SABRBA22.

Korisnici BH Telekoma pozivom na Humanitarni broj 090/291-002 mogu donirati 2 KM za Jasmina. I Udruženje likovnih umjetnika najavilo je humanitarnu akciju za Jasmina Zubčevića, odnosno aukciju slika za 4. mart.

Na vrh