Aktuelno

Jasmin Imamović o današenjem saslušanju u Kantonalnom tužilaštvu

  1. Enver Bijedić je u sjedištu stranke čiji je predsjednik, na press konferenciji dana 03.12.2019. godine rekao: “Zahtjevam od zamjenika glavnog tužioca Jezdimira Spasojevića da prouči ovaj predmet, posebno nalaz vještaka finansijske struke”….itd. Ubrzo nakon toga Enver Bijedić podnio je krivičnu prijavu, 5.2.2020. godine, a zamjenik Spasojević je već 17.2.2020.godine donio Naredbu o sprovođenju istrage protiv mene, bez prethodne činjenične i pravne provjere osnovanosti navoda iz krivične prijave, što je nezapamćeno u svim dosadašnjim postupanjima tužilaca u Bosni i Hercegovini i šire. Nemoguće je isključiti mogućnost, da je zamjenik tužitelja Spasojević, mimo višedecencijske prakse svih tužiteljstava u Evropi toliko požurio, zato što je to od njega očekivao političar Enver Bijedić. Ovo je, po mom mišljenju, eklatantan primjer otvorenog, javnog i drskog političkog uticaja na rad tužilaštva od strane Envera Bijedića i mogućeg pristanka na takav uticaj od strane zamjenika glavnog tužitelja Jezdimira Spasojevića.

 

  1. Nakon što mi je zamjenik glavnog tužitelja Jezdimir Spasojević saopštio okolnosti za koje me sumnjiči, na osnovu činjenične i pravne analize cijelog slučaja, zaključio sam da se protiv mene provodi istraga bez zakonskog osnova, pa sam podnio Tužiteljstvu Tuzlanskog kantona opširan i argumentovan Zahtjev za donošenje Naredbe o obustavi istrage. Taj Zahtjev sam proslijedio i Federalnom tužiteljstvu, VSTV-u, Delegaciji EU u BiH i Uredu visokog predstavnika.

 

  1. Tvrdnje navedene u Bijedićevoj prijavi su neistinite, jer nisam učinio niti jednu od radnji koja mi se stavlja na teret tom prijavom. O tome posjedujem mnoštvo materijalnih dokaza.

 

  1. Zamjenik tužitelja, bez pravnog osnova, retroaktivno primjenjuje zakon od 1.8.2003. godine, a s obzirom na vrijeme koje istražuje, morao je primijeniti tada važeći Krivični zakon FBiH iz 1998. godine.

 

  1. Ništa od onoga što mi se stavlja na teret nije istinito, a i da jeste, nastupila je i relativna i apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja, iz kojih razloga, radi pravne sigurnosti, niti jedan tužilac ne može poduzeti niti jednu pravnu radnju s ciljem pokretanja i vođenja istrage. Nemoguće je povjerovati da zamjenik tužitelja Jezdimir Spasojević, koji dugo godina radi u pravosuđu, nije ovo znao ili bar morao znati. Ovakvim postupanjem su grubo povrijeđena moja ljudska prava zaštićena Ustavom, Zakonom i međunarodnim konvencijama, a posebno pravo na pravičan postupak iz člana 6. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, zbog čega ću iskoristiti sva raspoloživa pravna sredstva.

 

 

 

Gradonačelnik Tuzle

 

Jasmin Imamović

Na vrh