Sport

IZVJEŠTAJ sa 6. Međunarodne brdsko-biciklističke utrke ”PANONIKA MTB KUP2019”, Tuzla 12.05.2019. godine

Na tuzlanskom kompleksu slanih Panonskih jezera i ove godine je održana biciklistička MTB trka pod nazivom 6. Međunarodna brdsko-biciklistička utrka ”PANONIKA MTB KUP 2019”. Utrka je održana u nedjelju 12.05.2019. godine. Svi ljubitelji brdskog biciklizma mogli su uživati u atraktivnoj trci, koju su u centru Tuzleu predivnom ambijentu kompleksa Panonika i parka Slana Banja u Tuzli organizovali Biciklistički klub ”Tuzla” i JKP ”Pannonica” d.o.o-Tuzla.

Trka se nalazila u kalendaru takmičenja Biciklističkog saveza BiH za 2019. godinu i bodovana je u okviru Premijer lige Biciklističkog saveza BiH u kategoriji brdskog biciklizma.

Pokrovitelj utrke je Grad Tuzla, a sponzorišu Genelec, Crveni krst/križ Tuzla, M-Bike Shop-Tuzla, Uniqa osiguranje, JKP ”Saobraćaj i komunikacije”-Tuzla, Terrasit insulation, MTB.ba i Bike Magazin.

Od 2015. godine PANONIKA MTB Kup je memorijalnog karaktera i održava se u znak sjećanja na prerano preminulog tuzlanskog biciklistu, Avdu Šeraka, jednog od idejnih tvoraca PANONIKA MTB Kupa.

 

IMG_6720

U subotu 11.05.2019. godine vozio se trening od 14 sati,  a u nedjelju 12.05.2019. godine i sama utrka. Utrka je počela u 11 sati, a kraj utrke i dodjela medalja, priznanja i nagrada je bio u 15 časova.

Start utrke je bio sa kompleksa Panonskih jezera ispod platoa ispod slanih slapova, zatim biciklističkim stazama preko parka Slana Banja potom nazad na kompleks Panonskih jezera oko prvog i drugog Panonskog jezera,  da bi poslije 4 kilometra cilj bio opet na kompleksu Panonskih jezera ispod platoa ispod slanih slapova. Biciklisti su vozili, shodno određenim kategorijama, od 2 do 7 krugova.

 

Učestvovala su 92 takmičara u 11 kategorija, sa 20 biciklističkih klubova iz 19 gradova i tri države, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine:Požege (BBK Požega), Osijeka (BK Osijek 2010 i i BK Weekend Warriors), Novog Marofa(BK Beceklin), Pazina (BK Kamen), Novog Sada (BK Invicta Bike), Beograda (BK Partizan), Šida (Jednota), Banja Luke (BK Summit), Livna (BK Livno), Kladnja (BK Kladanj), Bihaća (BBK Daj Krug), Žepča (BK Pedala), Viteza (BK Tempo), Prijedora (BK Kozara), Vlasenice (KPL Vlasenica), Viteza (BK Vitez), Mostara (BK Mostar), Zenice (BK Rotacija-SPIN)i Tuzle (BK Tuzla).

 

IMG_6754

Kategorije na utrci:

 1. Elite
 2. Juniori
 3. Kadeti
 4. Mlađi kadeti
 5. Žene
 6. Veterani/Master A – Memorijal Avdo Šerak
 7. Veterani/MasterB
 8. Hobby 1
 9. Hobby 2
 10. Hobby 3
 11. Dječica do 6 godina

 

Pobjednici po kategorijama su bili sljedeći takmičari:

Elite:

 1. Antonio Barač (BK Kamen-Pazin)
 2. Matej Skuzin (BBK Požega-Požega)
 3. Sergej Stets (Invicta Bike-Novi sad)

Juniori:

 1. Mirko Budimlić (BK Beciklin-Novi Marof)
 2. Jovan Divinić (Partizan-Beograd)
 3. David Maličević (Summit-Banja Luka)

Kadeti:

 1. Amar Muslić (Daj Krug-Bihać)
 2. Kerim Beća(Pedala-Žepče)
 3. Nikola Gradinac(KPL Vlasenica-Vlasenica)

Mlađi kadeti:

 1. Miloš Živković(Jednota-Šid)
 2. Stefan Pejanović(Summit-Banja Luka)
 3. Ahmed Buševac(BK Kladanj)

Žene:

 1. Marija Tancik (Jednota-Šid)
 2. Jovana Radovanović(Jednota-Šid)
 3. Emilija Đačanin(Jednota-Šid)

Veterani/Master A – memorijal Avdo Šerak:

 1. Eldin Šarić (Rotacija-SPIN-Zenica)
 2. Dražen Akrap (Tempo-Vitez)
 3. Luka Horvat(Osijek 2010-Osijek)

Veterani/Master B

 1. Tihomir Kovačić(Osijek 2010-Osijek)
 2. Nenad Vuković(Summit-Banja Luka)
 3. Goran Guska(Summit-Banja Luka)

Hobby 1:

 1. Miroslav Mrkonjić (Tuzla)
 2. Marko Bašić(BK Kozara-Prijedor)
 3. SemirSarajlić(BK Kladanj)

Hobby 2:

 1. Ljuban Gudelj (BK Livno)
 2. Radovan Đekić(BK Doboj)
 3. Mirza Muftić (Rotacija-SPIN-Zenica)

Hobby 3:

 1. Armin Berbić (Pedalaši-Kakanj)
 2. Zdenko Križić (Jednota-Šid)

Djeca do 6 godina:

 1. Anis Hajvaz (Tuzla)
 2. Vedad Sijerčić (Tuzla)
 3. Amina Sulejmanović (Tuzla)
 4. Emir Selimović (Tuzla)
 5. Ana Hodžić (Tuzla)

 

Cilj projekta”PANONIKA MTB KUP” je popularizacija biciklističkog sport u našem gradu, a naročito brdskog biciklizama, te da okupimo što veći broj djece i omladine koja voze bicikl. Namjera projekta je i uticaj na zdravlje građana, turizam i ekologiju u našem gradu. Realizacijom ovog projekta očišćene su postojeće staze u parku Slana Banja čime je omogučeno njihovo veče i sigurnije korištenje kako za bicikliste tako i za svakodnevne šetaće, dok su staze oko Panonskih jezera također slobodne za svakodnevno korištenje šetaća, trkača i biciklista.

 

Na vrh