Sport

IZVJEŠTAJ sa 5. Međunarodne brdsko-biciklističke utrke ”PANONIKA MTB CUP2018”, Tuzla 13.05.2018. godine

Na tuzlanskom kompleksu slanih Panonskih jezera i ove godine je održana biciklistička MTB trka pod nazivom 5. Međunarodna brdsko-biciklistička utrka ”PANONIKA MTB KUP 2018”. Utrka je održana u nedjelju 13.05.2018. godine. Svi ljubitelji brdskog biciklizma mogli su uživati u atraktivnoj trci, koju su u predivnom ambijentu kompleksa Panonika i parka Slana Banja u Tuzli organizovali Biciklistički klub ”Tuzla” i JKP ”Pannonica” d.o.o-Tuzla.

 

Trka se nalazila u kalendaru takmičenja Biciklističkog saveza BiH za 2018. godinu i bodovana je u okviru Premijer lige Biciklističkog saveza BiH u kategoriji brdskog biciklizma.

 

Pokrovitelj utrke je Grad Tuzla, a sponzori su Genelec, Crveni krst/križ Tuzla, M-Bike Shop-Tuzla, Uniqa osiguranje. Medijski pokrovitelji su bili radio-televizija 7, radio Kameleon, radio-televizija Tuzlanskog kantona, MTB.ba i Bike magazin.

 

Od 2015. godine Panonika MTB Kup je memorijalnog karaktera i održava se u znak sjećanja na prerano preminulog tuzlanskog biciklistu, Avdu Šeraka, jednog od idejnih tvoraca PANONIKA MTB Kupa. Avdo Šerak je bio jedan od najpoznatijih tuzlanskih biciklista, veteran MTB biciklizma, koji je svesrdno promovirao brdski MTB biciklizam u Tuzli, zbog čega je i pokrenuo organizaciju Panonika kupa u aprilu 2014.

 

U subotu 12.05.2018. godine vozio se trening od 16 sati,  a u nedjelju 13.05.2018. godine i sama utrka. Utrka je počela u 11 sati, a kraj utrke i dodjela medalja, priznanja i nagrada je bio u 15 časova.

 

Start utrke je bio sa kompleksa Panonskih jezera ispod platoa ispod slanih slapova, zatim biciklističkim stazama preko parka Slana Banja potom nazad na kompleks Panonskih jezera oko prvog i drugog Panonskog jezera,  da bi poslije 4 kilometra cilj bio opet na kompleksu Panonskih jezera ispod platoa ispod slanih slapova. Vozilo je, shodno određenim kategorijama, od 2 do 6 krugova.

 

Učestvovala su 54 takmičara u 10 kategorija, sa 12 biciklističkih klubova iz 17 gradova i tri države, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine: Požege (BBK Požega), Novi Sad (BK Invikta Bike), Beograda (BK Partizan), Sarajeva (BK Trek Team i BK Puls), Banja Luke (BK Summit), Livna (BK Livno), Kladnja (BK Kladanj), Bihaća (BBK Daj Krug), Žepča (BK Pedala), Prijedora (BK Kozara), Modriče (BK Kastel), Vlasenice (KPL Vlasenica), Viteza (BK Vitez), Mostara (BK Mostar), Gračanice (MTB Gračanica), Zenice (BK Zenica) i Tuzle (BK Tuzla i BK Zmaj od Bosne).

 

Kategorije na utrci su bile:

 1. Seniori (U23/Elite)
 2. Juniori
 3. Kadeti
 4. Mlađi kadeti
 5. Žene
 6. Veterani A
 7. Veterani B i C
 8. Hobby 1 – do 16 godina starosti
 9. Hobby 2 – od 16 do 35 godina starosti
 10. Hobby 2 – preko 35 godina starosti

 

Pobjednici po kategorijama su bili sljedeći takmičari:

Seniori (U23/Elite):

 1. Aleksandar Roman (BK Partizan-Beograd)
 2. Ivan Širić (BK Mostar)
 3. Haris Krustanović (BK Zenica)
 4. Ferhad Delanović (BBK Daj Krug-Bihać)
 5. Harun Hušić (BBK Daj Krug-Bihać)

Juniori:

 1. Ivan Deronja (BK Kozara-Prijedor)
 2. Ivan Dervišević (BBK Daj Krug-Bihać)
 3. Matija Matuka (BK Vitez)

Kadeti:

 1. Siniša Lukić (BK Kozara-Prijedor)
 2. Dejan Gavrić (BK Kastel-Modriča)
 3. Damjan Stupar (BK Kozara-Banja Luka)

Mlađi kadeti:

 1. Nikola Gradinac (KPL Vlasenica)
 2. Ahmed Karić (BK Zmaj od Bosne-Tuzla)
 3. Edhem Gogić (BK Kladanj)

Žene:

 1. Alma Alijagić (BK Puls-Vogošća)
 2. Anesa Hidić (BK Kladanj)
 3. Amina Gogić (BK Kladanj)

Veterani/Master A – memorijal Avdo Šerak:

 1. Sergej Stets (BK Invikat Bike-Novi sad)
 2. Jelenko Božić (BK Pedala-Žepče)
 3. Bojan Bučar (BK Vitez)

Veterani/Master B i C

 1. Krešimir Pavičić (BBK Požega)
 2. Boris Prusac (BK Vitez)
 3. Kenan Bajrić (Trek Team-Sarajevo)

Hobby 1:

 1. Irijan Durmo (Zenica)
 2. Tarik Kalesić (BK Tuzla)
 3. Tarik Jahić (BK Tuzla)

Hobby 2:

 1. Mirza Muftić (Trek Team-Sarajevo)
 2. Radovan Đegić
 3. Robert Ružnić (BBK Daj Krug-Bihać)

Hobby 3:

 1. Armin Berbić (Kakanj)
 2. Josef Hartl (BK Sarajevo)
 3. Nihad Šabić (MTB Gračanica)

 

Cilj projekta ”PANONIKA MTB KUP” je popularizacija biciklističkog sport u našem gradu, a naročito brdskog biciklizama, te da okupimo što veći broj djece i omladine koja voze bicikl. Namjera projekta je i uticaj na zdravlje građana, te turizam i ekologiju u našem gradu. Realizacijom ovog projekta očišćene su postojeće staze u parku Slana Banja čime je omogučeno njihovo veće i sigurnije korištenje kako za bicikliste tako i za svakodnevne šetaće.

Na vrh