BiH

Izvještaj koji je otišao u UN: Srbija se naoružava ruskim oružjem, Dodik ruši BiH i ustavni poredak

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret “Majke enklave Srebrenica i Žepa” uputili su treći Izvještaj Alice Nderitu, specijalnoj savjetnici generalnog sekretara UN za prevenciju genocida, a primjerak izvještaja je upućen i tužiocu stalnog krivičnog suda ICC.

Izvještaj se odnosi na situaciju od agresije na Ukrajinu, a istaknuto je da je od oktobra do danas Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, uz podršku Srbije i Ruske Federacije, nastavio djelovati na rušenju Bosne i Hercegovine, ustavnog poretka i stvaranju sukoba u BiH i na Balkanu.

 

“Vrhunac priprema za sukob u BiH je telefonski razgovor Sergeja Lavrova i Milorada Dodika 28. februara 2022. godine. Nakon početka agresije na Ukrajinu nekoliko članova SNSD-a i njihovi zastupnici u Parlamentu BiH otvoreno su prijetili „ukrajinskim scenarijem” u BiH i otvoreno govorili da je put BiH u NATO neprijateljski čin“, navodi se u Izvještaju.

Također je istaknuto da se nesrbi u manjem bh. entitetu, Republici Srpskoj, i dalje suočavaju sa diskriminacijom i da su terorisani.

“Svjesni ste januarskih napada ne samo na nesrpsko stanovništvo u BiH, veći i Srbiji, kao i veličanja ratnih zločinaca. Nekažnjivost ratnih zločinaca se nastavlja zbog opstrukcija i blokada od strane negatora genocida u BiH u strukturama vlasti i pravosuđa. Shodno tome, ratni zločinci su nastavili da žive slobodno i neometano u Srbiji i Republici Srpskoj. Ovi ratni zločinci su se grupisali i uz pomoć Srbije i Republike Srpske, organizovali se u tzv. paravojne formacije, spremne za novi rat i zločine za stvaranje “velike Srbije i/ili velike Rusije“, alarmirajuće je zapažanje u Izvještaju.

 

Istaknuto je da dužnosnici Srbije ponovo prijete medijima i nagovještavaju stvaranje “velike Srbije”.

“Srbija je nastavila da se naoružava ruskim oružjem i veze između Srbije, Milorada Dodika i Rusije su nesalomive i uronjene u finansijske i kriminalne aktivnosti. Trenutni međunarodni pritisak na Rusku Federaciju ne zaustavlja pripreme Vlade RS predvođene Miloradom Dodikom. Molimo Vas da pokrenete aktivnosti u skladu sa Konvencijom o prevenciji genocida, Akcionim planom UN, uključujući tačku 5 plana, ali i sve ostale dostupne mehanizme za zaštitu mira u svijetu i sprječavanje budućih sukoba i ratnih zločina u BiH. Molimo vas da poduzmete jasne i odlučne korake i molimo Vas da nas obavijestite o poduzetim mjerama. Ne želimo naknadna izvinjenja UN-a kao što su ona nakon BiH, Srebrenice, Ruande i drugih. Molimo vas i UN za jasnu i čvrstu preventivnu akciju kako se zločini ne bi ponovili. Također, pozivamo tužilaštvo MKS-a da hitno istraži krivična djela priprema za počinjenje teških povreda međunarodnog humanitarnog prava na teritoriji BiH“, ističe se.

Na vrh