BiH

Izračunali smo koliko će iznositi aprilska penzija sa povećanjem

Najnovije povećanje penzija od 5,15 posto koje je donijela Vlada Federacije Bosne i Hercegovine unijelo je zbunjenost među penzionere.

Prema njihovim računicama, najniže penzije u maju bi trebale biti 520 KM, a prema informacijama Vlade FBiH 517,3 KM.

Također, imaju nedoumice koliko će iznositi razlika koja će se za tri mjeseca akontativno isplatiti.

 

 

Računa se penzija od decembra

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje pojašnjavaju kako će se izvršiti dodatno usklađivanje penzija za ovu godinu u iznosu od 5,15 posto počev od 1. januara 2023. godine, a što sa akontativnim usklađivanjem od 11,1 posto ukupno iznosi 16,25 posto.

 

Primjera radi, decembarska penzija iznosila je 445,65 KM, a aprilska će se dobiti tako što se na taj iznos izračuna povećanje od 16,25 posto.

– Minimalne penzija će biti 518,06 KM, zagarantovana 618,28 KM i najviša 2.527,83 KM.

Retroaktivno bi se, u slučaju korisnika minimalne, po mjesecu trebalo isplatiti 22,94 (518,06 – 495,12), odnosno za tri mjeseca 68,82 KM te će korisnik minimalne u petom mjesecu dobiti 586,88 KM (518,06 redovne za april i 68,82 razlika za januar, februar i mart).

Isti princip se primjenjuje i kod svih drugih iznosa, isplaćuje se razlika između iznosa isplaćene i iznosa koji jest nakon redovnog usklađivanja od 16,25 posto – kazao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Razgovarali smo i sa Mustafom Trakićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

 

 

Tražit ćemo povećanje najnižih penzija

– Isplata uvećanih aprilskih penzija bit će 5. maja. U našem ranijem razgovoru sam rekao kako očekujemo najmanje 4,5 posto povećanje i rekao sam se da se nadam i pet posto, ali bilo je i više od toga 5,15 posto.

Svakako, mi ćemo i dalje tražiti povećanje najnižih penzija jer Vlada FBiH svojom odlukom može povećati najniže penzije. Mi to tražimo na osnovu troškova života, najneophodnijih namirnica za život i lijekova – govori nam Trakić.

Upitali smo koliko su zadovoljni radom Federalne vlade.

– Za četiri godine penzioneri su dobili povećanje penzija od 33 posto, to nijedna vlada nije uradila. Što se lično tiče penzionera, možda bi trebali biti zadovoljni, možda ćemo žaliti za ovom vladom. Mislim da socijalni obzir nije niko imao prema penzionerima, barem u proteklim vladama. Što su otišli gore troškovi života, inflacija, cijene najneophodnijih namirnica za život su rasle, e tu nismo zadovoljni i nikada ne možemo biti, ali tu je više do inspekcija – kazao nam je Trakić.

Na vrh