Kult(ura)

Izložba „Okus destrukcije“ u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla

Izložba „Okus destrukcije“, autora, akademskog slikara Muhameda Begića, biće svečano otvorena u srijedu, 19.08.2020.godine u 20:00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla.

Begić Muhamed, rođen je 22.01.1996.godine, u Tuzli, gdje je završio srednju Građevinsko-geodetsku školu, smjer likovni tehničar. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu diplomirao je u oktobru, 2019.godine, odsjek slikarstvo. Sudjelovao je u mnogobrojnim kolektivnim izložbama i dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad.

U Muhamedovim radovima najviše je zastupljena metamorfoza kao glavna preokupacija u vidu istraživanja kroz likovne medije. Nadrealizam, kao pravac u slikarstvu, ostavio je najviše uticaja na Muhamedov rad. Automastko pisanje ili crtež, kao jedna od karakteristika nadrealizma, povezuje se sa učinkom nesvjesnog. Ovaj automatizam zasniva se na slobodnom puštanju asocijacija, odnosno neusmjerenom i nekontrolisanom crtanju ili pisanju. Takvi crteži ili tekstovi nastaju procesom ljudskog djelovanja, čiji krajnji rezultat nije povezan sa svjesnim, ali je povezan sa psihičkim djelovanjem čovjeka. Muhamed u svojim radovima sa velikom pažnjom podvlači spontano i nesvjesno. Jedna od karakteristika njegovog rada jeste dosljednost u realizaciji, gdje odbacuje većinu otkrića iz svoje prethodne faze rada. Time omogućava publici prikazivanje nevjerovatnih slika za koje je inspiraciju pronašao u vlastitoj imaginaciji, sa različitim fantastičnim prizorima i specifičnim figurativnim formama. Inspiraciju u metamorfozi pronalazi u kombinovanju ljudske anatomije i anatomije skakavaca. Elementi kukca se mogu pronaći pojedinačno u većini njegovih radova.

Svi posjetioci se mole za razumijevanje, pa da shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji kada je u pitanju korona virus, nose zaštitne maske, te da se pridržavaju razmaka od najmanje 1,5 metra, kako je naređeno iz Kriznog štaba Tuzlanskog kantona.

Izložba ostaje otvorena do 06.09.2020.godine.

Na vrh