Eventi

Izložba najboljih arhitektonskih ostvarenja stiže u Tuzlu

Asocijacija arhitekata u BiH i Centar za kulturu Tuzla i ove godine u Tuzlu dovode tradicionalnu selektivnu izložbu najboljih arhitektonskih ostvarenja – Collegium Artisticum 2018 – Arhitektura.

Izložba će biti otvorena u četvrtak 13.12.2018. godine u Ateljeu Ismet Mujezinović, sa početkom u 20:00 sati.

Collegium Artisticum – Arhitektura je najznačajnija i najstarija godišnja smotra arhitekture u BiH. Tročlani internacionalni stručni žiri za selekciju i valorizaciju radova ove godine su činili Christoph Hinterreiter, Tadej Glažar i Idis Turato. Strogom selekcijom su od ukupno 57 pristiglih radova iz cijele BiH, odabrali 18 najvrijednijih u različitim kategorijama koji čine ovogodišnju izložbu.

Budući da je riječ o heterogenom skupu radova, žiri se složio da je jedini mogući kriterij bila arhitektonska izvrsnost radova, koja se ogleda u pristupu, ideji, materijalizaciji ili izvedbi. Osamnaest izabranih radova, prema riječima Idisa Turata, predstavlja vrhunsku arhitektonsku produkciju koja se ravnopravno može nositi sa najkvalitetnijim ostvarenjima na međunarodnoj arhitektonskoj sceni. Iako se broj radova čini mali, on predstavlja realnost bh arhitekure. Kriteriji jesu bili strogi, ali, očigledno – dostižni.

Ovom izložbom Asocijacija arhitekata u BiH teži da otvori širi dijalog o kvaliteti arhitektonske produkcije širom BiH, te podstakne sve profesionalce da sudjeluju u ovoj smotri arhitekture i podizanju kvaliteta izgrađenog prostora.

U selekciju od 18 odabranih radova uvršten je i projekt poznatog tuzlanskog arhitektonskog ureda Novi dom. Projekt tuzlanskih arhitekata Jure Pranjića i Ane Bosankić odabran je u kategoriji enterijer sa realizacijom rekonstrukcije enterijera nacionalnog spomenika crkve Presvetog Srca Isusova u Brčkom.

Pored izlaganja radova odabranih od strane internacionalnog žirija, program izložbe nadopunjen je stručnim predavanjima za arhitekte sa početkom u 19:00 sati.

Predsjednik Asocijacije arhitekata u BiH, Dario Kristić, predstavit će novi plan rada za 2018-2020, a u sklopu stručnih predavanja Škola AABH firma Sika BH će održati tematsko predavanje za arhitekte.

Izložba u Tuzli ostaje otvorena do kraja decembra 2018 godine.

Na vrh