Tuzla

Izložba fotografija “Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici”

Povodom obilježavanja 11. jula 2022. godine biće upriličena izložba fotografija “Grobnice – dokaz genocida u Srebrenici”, autora Ahmeta Bajrića Blicka.

Pozivamo Vas da prisustvujete otvaranju dana, 6.7.2022. godine sa početkom u 19h na Trgu slobode u Tuzli 

Projekat planiran za realizaciju u vremenskom periodu od 06.07.2022. do 31.07.2022. godine sastoji se od izložbe fotografija. Tematika navedenih fotografija jesu grobnice pronađene u Srebrenici i okolini, a koje fotografije su nastajale od 1997. do 2015. godine. Autor svih fotografija, kojih će na izložbi biti prikazano 60, je Ahmet Bajrić – Blicko, fotoreporter koji je zaslužan za ovjekovječivanje raznih historijski značajnih momenata, kao što su oni koji će biti prikazani na izložbi. Scene su poprilično “teške”; prikazuju otkopavanje žrtava rata, skelete, predmete pomoću kojih su neke od žrtava identifikovane – preko odjeće i obuće koje su nosile kobnog dana pogubljenja, satova, zlatnih zuba itd. kao i prisustvo bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (Paddy Ashdown) iskopavanjima grobnica – što je u jednu ruku pokazatelj da je međunarodna zajednica priznala da se genocid u Srebrenici desio i da su svjesni potrebe sankcionisanja agresora.

 

Izložba je najveći projekat ovakvog tipa dosad planiran. Navodimo i mjesta na kojima su nastale grobnice: Pale, Potočari i Jadar u Srebrenici, grobnica Milići u Milićima, grobnica Crni vrh u Snagovu, grobnica Konjević Polje u Bratuncu, te grobnice Kamenica, Liplje i Kozluk kod Zvornika.

 

Cilj projekta je posjetiti na žrtve rata, odati im počast i sjetiti se svih nedužnih žrtava proteklog rata. Cilj je također poslati poruku da nehumanost nikada neće biti odgovor na bilo koje pitanje koje se eventualno može ispriječiti kao prepreka između država. Namjera je prikazati navedene ciljeve kroz fotografije koje je rijetko ko snimio osim Ahmeta.


Komentari

Na vrh