Eventi

Izložba crteža Nermina Omerovića – “Hladan tuš”

Udruženje za promociju minijature “TOLDart” nakon ostvarenih samostalnih izložbi umjetnika iz raznih oblasti umjetnosti nastavlja svoj rad na promociji kulture i u ovom mjesecu, ovaj puta u sklopu projekta Ljeto u Tuzli. Udruženje će u sklopu Ljeta u Tuzli realizirati izložbe dva autora, a sve to uz podršku Grada Tuzle, BURN energy drink i forEks BH.
Prva izložba će biti izložba Nermina Omerovića, autora iz Lukavca, pod nazivom “Hladan tuš”. Nermin Omerović multimedijalni je umjetnik sa iskustvom u domeni muzike, likovne umjetnosti i video produkcije. Već u u ranijem djetinjstvu Nermin se služio poezijom i likovnim izrazom kako bi katalizirao svakodnevne utiske koji su bili rezultat interakcije sa okolinom. U ovom periodu se začinje njegovo poimanje umjetnosti kao ekspresivnog medija, koje se zadržalo do danas. Inspiraciju za njegove crteže, pjesme, muziku Nermin crpi iz fuzije vizuelne pop kulture, od stripa preko evokativno erotičnih LP covera do filmskih vizuala, muzičkih eksperimentalnih i alternativnih žanrova, te horor literature i fascinacije za podsvjesnim. Svi ovi elementi se u tragovima mogu prepoznati i u prezentiranoj izložbi crteža tušem koji su nastali u prethodnih godinu dana. Na njima je posebno uočljiva autorova fascinacija borbom između Erosa i Tanatosa, koju likovno pokušava formulirati kontrastom putenih i grotesknih tijela, muškog i ženskog principa, cijele forme i fragmentacije tijela. Likovni jezik je nesputan, izražajan i sugestivan, a akcent je stavljen na liniju koja je nosilac ekpresije kao i minimalna tehnička sredstva. Nermin je član UG Art Centar Lukavac , koje se bavi promocijom likovne kulture i umjetnosti i član je muzičkog sastava CDC (Crni Dani Cerna) Lukavac. Proteklih šest godina učestvovao je na likovnim kolonijama i izlagao na više kolektivnih izložbi u BiH. Uz podršku BURN-a ovo je, također, prva izložba u našoj galeriji koja će biti popraćena malo drugačijom muzičkom pozadinom, te će posjetitelji moći da slušaju i tuzlanskog najmlađeg člana FM Jam-a, Filipa Stjepića, poznatog i kao DJ Elick, što će jednim dijelom biti i u duhu drugog događaja koji BURN podržava, a to je Sound of nature. Filip se DJ-ingom aktivno bavi zadnjih godinu dana, te za to vrijeme ostvaruje suradnje sa mnogim zavidnim imenima na sceni. U njegovom mixu susreću se žanrovi: Hip Hop, Trap, RnB, Bass te mnogi drugi.
Nadamo se da ćete nam se pridružiti na našem “Ljetu u galeriji TOLDart” i uveličati izložbu “Hladan tuš” u subotu, 16.06.2018. godine u 20:00h. Galerija se nalazi na adresi Turalibegova 22, odnosno u TC “Pasaž” na Korzu.
Na vrh