Kult(ura)

Izložba ‘Birds of spray’ otvorena u Ateljeu ‘Ismet Mujezinović’

U Ateljeu “Ismet Mujezinović” u Tuzli sinoć je otvorena jedinstvena izložba “Birds of spray” koju su, uz podršku Fronta slobode, postavili nezavisni umjetnici Alija Kamber, Darko Jovičić i Boris Stapić. Izlagana su unikatna i neponovljiva djela koja su nastajala prethodnih nekoliko dana u tuzlanskim blokovskim naseljima.

Umjetnici su, u pokušaju da unesu vedrinu i živost u sivilo svakodnevnice, ušli u tuzlanska blokovska naselja, poznata po sivim fasadama i sprejevima počeli raditi slike na papirima. Pozvali su građane da im se pridruže i naišli na pozitivan odgovor, saopćeno je iz Fronta slobode.

Svaka nastala slika je jedinstvena, budući da ju je radilo više ljudi, svako s po jednim potezom spreja, u seriji od po nekoliko slika. Nakon što su ispred sebe imali nizove jedinstvenih slika, umjetnici su ih u subotu preraspoređivali i uklapali u Ateljeu u nove koncepte.

Kada je izložba otvorena u 20 sati, cijeli izložbeni prostor Ateljea Ismet Mujezinović bio je ispunjen jedinstvenim slikama u različitim oblicima i formatima izlaganja. Dio slika postavljen je u okvire, dio je okačen na konopac, dio polijepljen po zidovima, a dio prikazan na TV-u.

Na kraju je Atelje bio „išaran“ slikama koje su zajedno stvorili umjetnici i građani Tuzle. Nakon otvaranja, posjetitelji izložbe su imali priliku vidjeti i još nekoliko performansa poput sprejanja većih papira ili praznih okvira za slike. Napominjemo da su umjetnici i građani radili sprejevima isključivo na platnima i papirima, bez štete za Atelje.

Na vrh