Aktuelno

Izložba ‘Anna Frank-Historija, Istorija, Povijest’ povodom 9. maja (VIDEO)

U Muzeju Istočne Bosne u Tuzli danas je, u povodu 73 godine od pobjede nad fašizmom, otvorena izložba “Anna Frank-Historija, Istorija, Povijest-Lekcije za danas“, organizirana u saradnji sa Kućom Anne Frank u Amsterdamu, Inicijativom mladih iz BiH i Fondacijom Humanost u BiH uz podršku Fondacije Konrad Adenauer.

Na izložbi su predstavljeni paneli na kojima su prikazani detalji iz života Anne Frank i njene porodice kroz fotografije, te isječci iz Anninog dnevnika, a također i paneli koji govore o historiji BiH u toku i nakon II svjetskog rata do danas, a koje su izradili stručnjaci iz BiH.

Viši kustos Muzeja Istočne Bosne Nataša Perić izjavila je da je ova izložba simbolično na današnji datum, 9. maj predstavljena građanima Tuzle, s obzirom na to da je Ana Frank bila jedna od žrtava fašizma u II svjetskom ratu.

-Izložbu čine fotografije i isječci iz njenog dnevnika, koji je postao najpopularniji i najčitaniji dnevnik u svijetu, koji predstavlja svjedočanstvo jednog ružnog perioda ljudske historije – navodi Perić.

Pojasnila je da izložene fotografije govore o njenom životu u Njemačkoj gdje je rođena, zatim o Anninom preseljenju u Amsterdam s porodicom, a u pozadini svega toga predstavljeni su historijski procesi koji su se događali dolaskom Adolfa Hitlera na vlast u Njemačkoj, te njegovim zakonima koji su bili usmjereni prvenstveno protiv jevrejskog naroda.

Izložba se nastavlja na sve ono što je prouzrokovala vladavina Adolfa Hitlera na području Evrope, a najviše se odnosi na stradanje Jevreja i njihove deportacije u koncentracione logore.

Također, izložba govori o periodu kada se porodica Anne Frank krila u tajnom skloništu, gdje su boravili dvije godine, kada je i nastao njen dnevnik, kojeg je objavio Annin otac, jedini preživjeli član njene porodice.

Jedan dio izložbe se odnosi na historijske događaje u BiH u II svjetskom ratu, a završava se dnevnicima dvije djevojčice iz opkoljenog Sarajeva koje su poginule, a također su pisale svoja zapažanja o ratu u BiH.

Izložbu “Anna Frank-Historija, Istorija, Povijest-Lekcije za danas“ otvorio je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Na vrh