Kult(ura)

Izložba Almina Zrne „Pleonexia“ kao poziv publici na duboko razmišljanje

Jutros je na Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine izložen rad Almina Zrne, kojim ovaj poznati Sarajevski umjetnik pokušava ispričati šta muči onaj unutrašnji svijet u njemu. Ovaj put, Zrno u središte pažnje stavlja savremenog čovjeka sa svim njegovim slabostima, borbama i represijama u njegovoj žeđi za posjedovanjem. Njegov krajnji motiv je poziv publici, čovjeku, da zastane, promisli i shvati da je satkan kako od tijela, tako i od uma i duha koji vapi da bude slobodan. Strah je čovjeku najveći neprijatelj i zato Zrno svojim umjetničkim radom poziva čovjeka na hrabrost kroz borbu za sopstvenu slobodu modernog čovjeka i njegove individue.

Nije slučajno što je baš danas „osvanulo“ ovo umjetničko djelo u centru Sarajeva. Simbolika je nastavljena i kroz današnji dan kada Bosanci i Hercegovci slave Dan Ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma. Simbolično, i Zrnin rad poziva na ustanak individue, odnosno svakoga od nas, na borbu protiv svih bolesti posesivnosti i zarobljenosti duha.

U imperiji raznovrsnosti svoga rada i uspjeha, danas ipak, na jedan nov način,  prvenstveno svjedočimo njegovim razmišljanjima o savremenom čovjeku kroz njegovu prizmu duhovnosti, ali ponajviše socijalne psihologije. Ovaj put Zrno pritišće dugme na fotoaparatu iz dubine utrobe, ranije kompleksno osmišljenje kompozicije. Istražuje i pokazuje čulne potencijale, tako što aludira na sve čežnje, unutarnje prinude, pokoravanja, sve što u čovjeku stvara nezasitnu žudnju za posjedovanjem. Fotografskim senzacijama anticipira moguće posljedice, po njemu pogrešno postavljenih  moralnih mišljenja i djelovanja, uporan da shvati izvor problema koji ga okupiraju u ovom periodu svoga stvaralaštva.“ – napisala je Maja Žmukić u svojoj recenziji Pleonexie.

Slobodan Samardžić Sam u svom kritičkom prikazu ovog djela u kojem se osvrnuo na modernog čovjeka u vremenu kapitalizma i profita, napisao je –  „Okrenutost Almina Zrne ka temi pleoneksije, a i ekologije, upućuje na osobnu zrelost umjetnika koji jasno prepoznaje opasnost od masovno nekritičkog odnosa savremenog društva prema trendu razvoja u kojem se zaboravlja na stvarnog čovjeka i sve vidljivije teži nastaviti bez njega. ‘Osuđen’ na pronalaženje ideje u sebi, stiješnjen između pragme egzistencije i nagona za lijepim, što u istinski umjetničkom profilu može biti samo orijentacija na istinu, ovaj savremeni stvaraoc nam otkriva tu istinu.“

Rad Almina Zrne će biti izložen do polovine jeseni, a posjetioci će na lokaciji imati priliku dobiti brošuru koja sadržava recenzije koje su napisali Slobodan Samardžić Sam i Maja Žmukić. Ovu izložbu su podržali Općina Centar, Obala Art Centar i Visit Sarajevo u sklopu Sarajevo Summer Festa.

Na vrh