Komentari

IZBORNI ZAKON Drugovi i drugarice iz Trojke Čovićev ‘mali dodatak’ zove se treći entitet!

A, mali ‘instrument odvraćanja’ je zapravo plutajuća izborna jedinica

Piše: Amina Čorbo-Zećo

“Kod bošnjačkog i srpskog se ništa ne mijenja, kod hrvatskog se uvodi mali instrument odvraćanja. Samo će biti mali dodatak da onaj ko pobijedi na federalnoj razini mora pobijediti na području pet kantona koji su tamo definirani. Za one koji su do sada bošnjačkim glasovima birali dva člana Predsjedništva nemaju više to koristi raditi, drugim riječima jasno je kako će se birati hrvatski član. Jedan mali dodatak, nikakva politička izmjena”, ponovit će danas Dragan Čović svoje zahtjeve kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH.

A, mali ‘instrument odvraćanja’ je zapravo plutajuća izborna jedinica, de fakto ratni cilj UZP politike. Zabrinjavajuće je da ‘trojka’ pristaje na treći entitet, jer to se drugačije ne može nazvati!

Elmedin Konaković, od ranije je poznato tvrdi ‘nije fer da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH’, onda da bi zaštitio Nermina Nikšića i Predraga Kojovića stidljivo pojašnjava da to ne oslikava i njihov stav, a što bi srazmjerno ideologiji njihovih stranaka trebalo biti i pravilo. No, nikom više se ne smije vjerovati. Posebno kada smo se uvjerili da je SDP učestvovao u uništavanju kredibiliteta velikog Bogića Bogićevića. Bio je to znak da im ništa nije sveto.

Na stranu što Konaković još uvijek nije naučio da prema Ustavu BiH u Predsjedništvu sjede Hrvat, Bošnjak i Srbin, a ne hrvatski, bošnjački ili sprski član Predsjedništva, on čak pristaje da to bude ‘izmišljeni uslov’ na putu BiH u Evropsku uniju. To nikako nije jedan od uslova, a implementacija presuda iz Strazbura jeste, ali to ih previše ne interesira.
A, da bi BiH sprovela sve presude, nije moguće ići samo sa izmjenama Izbornog zakona BiH nego su potrebne i promjene Ustava BiH, zato što je izbor članova Predsjedništva BiH ustavna kategorija.

Dakle, ono što mora biti cilj tih izmjena jeste otklanjanje svih oblika diskriminacije po etničkom principu i po mjestu prebivališta. Ali, smo daleko od toga, jer je važnije udovoljiti Čoviću i tu posljednju ‘željicu’ na način da se podijeli Federacija.

Zbog zastupnika koji će morati dići ruku za ono što se zove treći entitet valja stalno ponavljati šta zapravo hoće Čović.

Ranije je HDZ BiH predlagao da ‘članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Predsjedništvo BiH) koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine – jedan bošnjački i jedan hrvatski – biraju birači upisani u Središnji birački popis za glasovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine. Birač upisan u Središnji birački popis za glasovanje u Federaciji Bosne i Hercegovine može glasovati ili za bošnjačkog ili za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, ali ne za oba’.

Za potrebe izbora članova Predsjedništva BiH koji se neposredno biraju s teritorija Federacije Bosne i Hercegovine formiraju se tri ad hoc izborna područja: A, B i C.

U izborno područje A se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 bošnjačkog naroda.
U izborno područje B se ubrajaju sve osnovne izborne jedinice u kojima prema podacima sa posljednjeg popisa stanovništva živi više od 2/3 hrvatskog naroda.
Sve ostale osnovne izborne jedinice se ubrajaju u izborno područje C.

Do provedbe novog popisa utvrđuje se sastav izbornih ad hoc područja A, B i C na sljedeći način:

1. Izborno područje A sastoji se od osnovnih izbornih jedinica: Novi Grad Sarajevo, Novo Sarajevo, Centar Sarajevo, Stari Grad Sarajevo, Ilidža, Ilijaš, Vogošća, Hadžići, Trnovo (FBiH), Tuzla, Živinice, Srebrenik, Lukavac, Gradačac, Čelić, Banovići, Gračanica, Kladanj, Kalesija, Doboj-Istok, Teočak, Sapna, Zenica, Kakanj, Maglaj, Tešanj, Zavidovići, Visoko, Breza, Olovo, Doboj-Jug, Bihać, Sanski Most, Velika Kladuša, Cazin, Bosanska Krupa, Ključ, Bužim, Konjic, Jablanica, Bugojno, Donji Vakuf, Goražde, Pale (FBiH) i Foča (FBiH).

 

2. Izborno područje B sastoji se od osnovnih izbornih jedinica: Široki Brijeg, Ljubuški, Posušje, Grude, Livno, Tomislavgrad, Kupres, Čapljina, Čitluk, Prozor-Rama, Neum, Ravno, Orašje, Domaljevac-Šamac, Kreševo, Dobretići i Usora.

 

3. Izborno područje C sastoji se od osnovnih izbornih jedinica: Grad Mostar, Stolac, Travnik, Vitez, Jajce, Kiseljak, Novi Travnik, Busovača, Gornji Vakuf-Uskoplje, Fojnica, Odžak, Žepče, Vareš, Glamoč, Drvar, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac i Distrikt Brčko-opcija FBiH.

 

4. Za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među bošnjačkim kandidatima uz uvjet da je u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja A i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja B i C. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat sa liste bošnjačkih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava uvjet. Ukoliko niti jedan bošnjački kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova.

 

5. Za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova među hrvatskim kandidatima uz uvjet da je u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja B i C osvojio veći broj glasova nego u području koje se sastoji od ad hoc izbornih područja A i C. Ukoliko kandidat koji je osvojio najveći broj glasova ne zadovoljava navedeni uvjet, uzima se idući kandidat sa liste hrvatskih kandidata po broju glasova i tako do kraja liste dok se ne pronađe kandidat koji zadovoljava uvjet. Ukoliko niti jedan hrvatski kandidat ne zadovoljava navedeni uvjet izabran je kandidat koji je osvojio najveći broj glasova.

 

6. Srpskog člana Predsjedništva BiH koji se neposredno bira s teritorije Republike Srpske- biraju birači upisani u Središnji birački popis za glasovanje u Republici Srpskoj. Izabran je kandidat koji dobije najveći broj glasova.

 

7. Mandat članova Predsjedništva BiH traje četiri godine.”

Ovo je HDZ-ov prijedlog izbora članova Predsjedništva BiH. Čak i ako bi se, izmjenama Ustava dodala odredba “i ostali”, ovo bi, faktički, značilo uvođenje trećeg entiteta. Imaju li hrabrosti SDP i Naša stranka podržati takvo što? Taj jedan ‘mali dodatak’, on vam se drugovi zove treći entitet!

 

Patria

Na vrh