Tuzlanski kanton

Izazovi i uspjesi žena u sferi zapošljavanja i samozapošljavanja

28.11.2022. godine održana je panel diskusija „Izazovi i uspjesi žena u sferi zapošljavanja i samozapošljavanja“. Panel diskusija je organizovana kao finalna aktivnosti trogodišnjeg projekta „OsnaŽena – Aktivna na tržištu rada“. Na panel diskusiji su predstavljeni rezultati projekta, učesnice projekta i izazovi i uspjesi sa kojima se one susreću na tržištu rada.

Iako jednak broj žena i muškaraca učestvuje u osnovnom i srednjem obrazovanju a veći broj žena završava osnovne i magistarske studije žene u BiH imaju manju stopu zaposlenosti u odnosu na muškarce i veću stopu registrovanosti kao nezaposlene osobe. Cilj ovog projekta koji se implementirao u suradnji sa Službom za zapošljavanje Tuzlanskog kantona jeste smanjiti broj nezaposlenih žena u svrhu unapređenja rodne ravnopravnosti u Bosni i Hercegovini putem uključivanja žena u proces cjeloživotnog učenja i aktivnog učešća u visoko kompjuterizovanom društvu.

U toku 3 godine 6 grupa žena je po 12 sedmica pohađalo tri različite edukacije: poslovne vještine, lične vještine i digitalno opismenjavanje. 72 nezaposlene žene u grupama od po 12 su učestvovale u projektu.

U projektu su učestvovale žene iz Tuzle, Gračanice, Gradačća, Živinica, Višće, Kalesije, Srebrenika I mnogih drugih mjesta u Tuzlanskom Kantonu. Najmlađa učesnica je imala 20 godina a najstarija 60. Njih 58% je imalo srednju stručnu spremu a 42% višu stručnu spremu. Uprkos koroni koja je utjecala na raspored i održavanje radionica 82% učesnica je završilo edukaciju i primilo certifkate iz oblasti: Ličnih vještina, Poslovnih vještina i Poznavanja rada na računarima.

53% učesnica koje su završile edukaciju se uspješno zaposlilo nakon edukacije.  Njih 50% sa SSS i 50% sa VSS. Neke od učesnica su iskoristile poticajna sredstva za zapošljavanje i samozapošljavanje žene i otvorile svoje obrte. Značaj broj učesnica je aktivan u njihovim lokalnim ženskim udruženjima koja za cilj imaju poboljšanje lokalne zajednice. Određeni broj je takođe politički aktivan, te su neke od učesnica bile kandidatkinje na lokalnim i državnim izborima.

Kao izazove sa kojima su se susretale u toku traženja posla i aktiviranja na tržištu rada učesnice navode: dugotrajnu neaktivnost, zastarjele vještine od završetka škole, poslodavce koji izbjegavaju da zaposle mlađe žene radi potencijalnih porodiljskih odsustava, nerazumijevanje okoline i nedostatak podrške okruženja u slučajevima razvijanja vlastitog posla. Nakon projekta učesnice navode da su bolje upoznale sebe, da su počele da razmišljaju i gledaju na stvari iz drugačije perspektive, da sada sebe više cijene, da su im certifikati i digitalno opismenjevanje pomogli u potrazi za poslom, te da su im nove vještine pisanja CV-ija pomogle da se istaknu kao najbolje kandidatkinje za posao.

Komentari
Na vrh