Business

Izazovi i prilike za mlade žene u okviru STEM znanja

Pod pokroviteljstvom Ministarstva privrede Tuzlanskog kantona danas je održana mani-festacija “Girls’Day” 2023. Riječ je o uspješnoj saradnji Fondacije za inovacije, tehnologiju i transfer znanja DKR Njemačkog centra za robotiku, BH Futures Fondacije, Grada Tuzla i USAID Diaspora Invest, koja se već šestu godinu održava u Tuzli i okuplja sve veći broj zainteresovanih.

„Drago mi je danas imamo posebno veliki broj djevojaka, djevojčica i žena koje će imati priliku da se na jedan nesvakidašnji način upoznaju i sa prilikama ali i sa izazovima koje karijera u oblasti tehnologije i inženjerstva donosi“, kazala je ovom prilikom pomoćnica ministra za razvoj u Ministarstvu privrede TK Erna Kusturica naglasivši da vjeruje „da će nakon inspirativnih priča mnogi otići sa željom i motivacijom da svoju karijeru započnu u tim oblastima“.
Cilj događaja je podstaknuti interes i entuzijazam među mladim ženama za STEM karijere, inspirirajući ih da istraže mogućnosti u oblastima automatizacije, robotike i nauke.

 

„Iz godine u godinu imamo sve veći broj prijava djevojaka. Zato što se ta priča širi i raste. Sve veći je interes djevojaka da se okrenu ovom STEM svijetu“ kazala je projektni menadžer u Centru za robotiku Tuzla Zlatka Grgić.

 

Među učesnicama koje su uspjele u STEM svijetu je i specijalistica za digitalni marketing u kompaniji ZenDev Valerija Ereš koja je naglasila da se raduje što u Tuzli može pokušati inspirirati mlade djevojke i pokazati im svijet tehnologije te im dati vjetar u leđa da upišu taj fakultet.

 

Partneri u organizaciji su BH Future Foundation čija predstavnica je Asja Hadžić.

 

„Došla sam da predstavimo srednjoškolcima kao i studentima koji dođu na ovaj događaj sve naše prilike i šta mogu ostvariti u našoj fondaciji. Uloga BH Future Foundation je da proširi vidike i upozna studente i srednjoškolce ovog grada i okolice šta sve mogu ostvariti i koje sve prilike mogu imati ako budu radili na sebi i vjerovali u sebe.“

 


Gošće koje su na današnjem događaju prezentovale tajne STEM područja bile su Sara Vano-vac koja trenutno pohađa doktorske studije fizike na California Institute of Technology, Ida Fazlić sa doktorskog studija nauke o baštini na Univerzitetu u Amsterdamu, Valerija Ereš iz kompanije ZenDev, te Azra Aljić iz HTEC-a.

Na vrh