Politika

Iz BOSS-a poručuju: Državni parlament BiH sporo reaguje, smanjenje akciza nije dovoljno, utvrđivanje prijedloga politike o indirektnom oporezivanju je nadležnost UIO

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović upozorava strukture vlasti da je zakašnjela i spora reakcija Parlamentarne skupštine BiH ukidanja nepotrebnih akciza i smanjenja PDV-a već uzrokovala štetu građanima zbog ekstremnog povećanja cijena goriva i namirnica. Tromost vladajućih stranaka i opozicije rezultirala je da građani neće adekvatno osjetiti ukidanje akciza na gorivo jer su cijene već enormno porasle pa se mora odmah pristupiti i ograničavanju i inspekciji marže na gorivo, kao dodatnoj mjeri spriječavanja divljanja cijena, a iz razmatranja ne treba biti isključena ni opcija privremenog ukidanja naplate putarina kroz cijene goriva, sve s ciljem spriječavanja ostvarivanja ekstra profita u vrijeme krize. S obzirom na odgovornost za uništene naftne terminale Federacije i nemogućnost obezbjeđenja zaliha goriva država bi morala objediniti naftaše i zajednički vršiti jedinstvenu nabavku goriva za cijelu državu jer bi to snizilo cijenu nabave goriva pa time i maloprodajne cijene.

 

S druge strane, u pogledu usvajanja prijedloga o diferenciranim poreskim stopama u Predstavničkom domu PS BiH, BOSS upozorava da je Upravni odbor UIO nadležan za utvrđivanje prijedloga politike o indirektnom oporezivanju za sprovođenje u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i za pokretanje pripreme zakonskih propisa u vezi sa indirektnim oporezivanjem i njihovih izmjena. To znači da parlamentarci nemaju zakonski osnov ni predložiti ni usvojiti diferenciranu stopu PDV-a bez odobrenja UIO, zbog čega je BOSS još u januaru 2006. godine, kao tada parlamentarna stranka u Predstavničkom domu PS BiH, predlagao da se izmjeni zakonska odredba koja omogućava UIO uslovljavanje izmjene Zakona o PDV. S obzirom da su poslanici morali znati da nisu u mogućnosti samostalno donijeti odluku, moguće je da je sjednica Predstavničkog doma PS BiH održana jučer bila manipulacija s ciljem obmane javnosti i obično politikanstvo jer se prethodno morala izmjeniti odredba zakona o nadležnostima Upravnog odbora UIO, koja ograničava djelovanje Parlamentarne skupštine BiH, pa tek onda pristupiti izmjeni stope PDV-a. U protivnom UIO neće primjenjivati nove odredbe o stopi PDV-a.

Na vrh