BiH

Ivica Puljić otkriva: Dodik je tražio 500 miliona eura – Odbijen je!

Ivica Puljić, dugogodišnji novinar i dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, govorio je za Face TV.

Otkrio je tom prilikom Puljić da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tražio od Mađarske kredit od 500 miliona eura.

Međutim, navodi Puljić, mađarski premijer Viktor Orban je ovaj put rekao “ne” svom prijatelju iz Laktaša.

“Dodik je u priličnoj panici. Nema novaca u manjem entitetu u BiH. Nema para, rekli su mi to ovdje, u MMF-u (Međunarodni monetarni fond).

Naravno da razgovaraš, pitaš, slušaš… Tu su brojne delegacije. Što se tiče Bosne i Hercegovine, ona i ne stoji tako loše, u cjelini, država”, kaže Puljić.

 

Međutim, kaže da entitet Republika Srpska stoji vrlo loše, kad su finansije u pitanju.

 

“Oni moraju vratiti 500 miliona KM vrlo brzo. Nemaju novaca, neće imati novaca da plaćaju entitetske službenike, policiju sudstvo… Traže novac na sve strane. Dodik je tražio je 500 miliona eura od OTP Banke u Budimpešti u Mađarskoj.

Odbijen je. To je bilo ovih dana. Mađari su ga odbili.

Dodik: Okreće li se Kini?

 

 

Oni su se ljubazno zahvalili, rekli su da to ne mogu učiniti. Kada su Mađari to učinili, a on je sa Orbanom drugar, onda je jasno da je i Mađarska u problemu, pred nekom vrstom američkih sankcija zbog svog ponašanja u odnosu na rusku agresiju”, rekao je Puljić.

Dodao je su Amerikanci prije nekoliko dana sankcionirali jednu mađarsku banku zbog saradnje sa Rusijom.

Kaže da se “steže se obruč i oko Orbana”.

 

“I on mora misliti prije svega na sebe. Možda se Dodik okrene Kini, ali Kina kada pozajmi novac vrlo je rigorozna. MMF neće dati Dodiku novac, to znam”, izjavio je Puljić.

Dodao je da ne vjeruje da je Dodik neki veliki saveznik predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Više mu, kaže Puljić, predstavlja teret.

 

 

Na vrh