BiH

IVICA PULJIĆ OTKRIVA: „Aleksandar Vučić dolazi uskoro u UN, a ambasadora – nema. Možda ga pronađu…“

Najnovije informacije donosi Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

Ne stišavaju se reakcije nakon istupa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će uskoro biti predstavljena u Ujedinjenim nacijama.

Najnovije informacije donosi Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

-Da bude jasno. Rezoluciju o genocidu u Srebrenici su pokrenule Njemačka i Ruanda. Rezoluciju sponzorira 15 zemalja: SAD, Čile, N. Zeland, Malezija, Jordan, Turska, Albanija, Slovenija, Francuska, Italija, Irska, Francuska, Lišhtenštajn, Nizozemska i Finska, porčio je Puljić na društvenim mrežama.

-To je originalna grupa zemalja prijatelja Srebrenice još iz 2015., kada se rezolucija našla na Vijeću sigurnosti i kada je Rusija uložila veto. Dakle, ovih 15 zemalja su od prvog dana uz Njemačku i Ruandu. Bit će još zemalja ko-sponzora poput Velike Britanije i Hrvatske.

Njemačka je podijelila nacrt rezolucije svim misijama/ambasadama. Rezolucije će biti prezentirana 17.04. u UN-u iza zatvorenih vrata. U tim situacijama se vode žestoke diskusije za i protiv. Nakon toga se ide na glasanje na Opću skupštinu, najvjerojatnije 02.05., otkriva Puljić.

-Nemanja Stevanović je čovjek koji je slao propartne poruke za pisma Željke Cvijanović UN-u u kojima je negirao da je genocid počinjen i u kojima je optuživao “jednu etničku skupinu da radi na svoju ruku.” Vučić dolazi uskoro u UN, a ambasadora – nema. Možda ga pronađu, tko zna.

Šef misije Srbije pri svjetskoj organizaciji Nemanja Stevanović možda neće više biti ambasador te zemlje u UN-u. Već danas je posao obavljao otpravnik poslova. Vrlo čudno, jer idućeg tjedna će se voditi teška diplomatska bitka oko rezolucije o genocidu, zaključio je Puljić.

(SB)

Na vrh