BiH

IVICA PULJIĆ, IZ WASHINGTONA: „Ne nasjedajte na propagandu i provokacije, laži koje se plasiraju iz Beograda i Banje Luke, stigao je odgovor glavnog tajnika UN-a…“

Za UN genocid je počinjen, a to treba potvrditi Opća skupština, poručio je Puljić.

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz SAD-a otkrio je šta se događa oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i sadržaj pisma koje mu je stiglo iz ureda Glavnog tajnika UN-a.

-Kratko o rezoluciji: Molim vas da ne nasjedate na propagandu, provokacije, laži… koje se plasiraju iz Beograda i Banje Luke. Za nekoliko dana rezolucija će dobiti nove sponzore. Ako vam je stalo do žrtava i njihovih obitelji dajte potporu malobrojoj BiH diplomatskoj ekipi u New York Cityju.

Svatko može imati svoje mišljenje o Zlatku Lagumdžiji kao političaru, a kao diplomata u UN-u on daje sve od sebe da rezolucije bude usvojena. On i njegov mali tim čine čuda. Rade to u ime svih nas koji želimo da se genocid nikada u svijetu ne zaboravi. Budimo uz njih, poručio je Puljić.

Zanimljivo okupljanje je najavljeno za ponedjeljak, 29. aprila u 17 sati po vašem vremenu u BiH. U Ujedinjenim narodima će se održati panel diskusija o sjećanju na genocid s važnim sudionicima iz BiH i SAD-a

Skup će otvoriti BiH ambasador u UN-u Zlatko Lagumdžija, a prisustvovat će veći broj diplomata i novinara. Cilj je sjetiti se žrtava genocida i upozoriti svijet da ne dopusti novi zločin poput onoga u Srebrenici 1995.

Ovo su informacije koje sam dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a i od Glavne skupštine.

Slika

„Razgovori oko rezolucije se nastavljaju”…, za nas je važno je li pravosudno tijelo utvrdilo genocid. To se dogodilo. Presuda ICTY bila je dovoljna za suđenja Mladiću i Karadžiću.”

Dakle, priča oko rezolucije se nastavlja. Idući tjedan bi trebali dobiti konačnu verziju teksta. Nadam se. Privremeno odgađanje glasanja ne znači ništa. Uobičajeni protokol. Ne nasjedajte na provokacije i propagandu. Za UN genocid je počinjen, a to treba potvrditi Opća skupština, poručio je Puljić.

(SB)

Na vrh