BiH

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osudila sramno negiranje genocida

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Rs kojima se negira genocid u Srebrenici, umanjuje broj žrtava i krivotvori istina.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini osuđuje današnje usvajanje sramnih zaključaka Narodne skupštine Rs kojima se negira genocid u Srebrenici, umanjuje broj žrtava i krivotvori istina.

“Usvajanje tzv. izvještaja, od kojeg su se u međuvremenu ogradili i neki od potpisanih autora, ne služi na čast političkim predstavnicima srpskog naroda.

Ovakvo ponovno traumatiziranje preživjelih žrtava genocida je najbolji argument zašto je neophodno usvajanje najavljene Rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda kojom se 11. juli određuje kao Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine”, saopštio je Ured za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini očekuje od domaćih političkih aktera i međunarodne zajednice da ove sramne postupke osude i da prekinu saradnju sa Narodnom skupštinom Rs, institucijom koja krši osnovne principe pristojnosti i ljudskog dostojanstva žrtava koje se na ovaj način ponovo ubijaju.

“Oni koji negiraju genocid i zločine, koji izjednačavaju žrtvu i zločinca, koji veličaju ratne zločince i koji izjavama o tome kako se ‘ne može živjeti sa muslimanima’ i ‘kako muslimani mogu živjeti samo na 25% teritorije’ najavljuju nastavak realizacije genocidne namjere su prijetnja miru i prepreka izgradnji povjerenja na ovim prostorima.

To nisu oni koji pozivaju da se skine kolektivna odgovornost sa čitavog jednog naroda i da se jasno osude politike i institucije koje su organizovale i počinile genocid.

Rezolucija o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a, suočavanje sa istinom, priznavanje zločina, njegova osuda i ograđivanje od njegovih počinilaca i politika koje su ga uzrokovale jedini su put u bolju budućnost i jedini garant mira na ovim prostorima”, dodaje se u saopštenju.

Na vrh