BiH

Islamska zajednica objavila termin i detalje za bajram-namaz

Večeras u 19:27 sati nastupa pretposljednji iftar ovog ramazana, svetog mjeseca za muslimane i muslimanke širom svijeta, kojima preostaje još jedan dan posta, a onda nastupa najsvetiji islamski praznik – Ramazanski bajram.

Kako je objavila Islamska zajednica Bosne i Hercegovine, Ramazanski bajram je u srijedu, 10. aprila, a tog jutra, bajram-namaz će se na području Sarajeva klanjati u 6 sati i 51 minutu.

Podsjećamo, muslimani u svojoj tradiciji imaju dva velika mubarek dana, dva bajrama – ramazanski i Kurban-bajram. Ramazanski bajram nastupa 1. ševvala, desetog mjeseca hidžretskog kalendara. Muslimani se ovoga bajrama raduju jer su ispostili mjesec ramazan, obnovili svoja znanja i potvrdili pokornost Bogu. Ovaj bajram traje tri dana. Muslimani na Bajram posjećuju mezarja, obilaze rodbinu, prijatelje, komšije, dijele sadaku.

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice, drugi dan ramazanskog Bajrama proglašen je Danom šehida.

“To je dan sjećanja na sve one koji su svoje živote dali braneći svoju porodicu, čast, domovinu i vjeru. Na Dan šehida se obiđu šehidska mezarja, posjete šehidske porodice, prouči hatma za sve šehide i podsjeti se na njihovu uzvišenu žrtvu”, navode iz Rijaseta.

Podsjetimo i da je ramazan, inače, deveti mjesec muslimanskog kalendara, a njegov početak obilježava se pojavom polumjeseca. To je mjesec u kome je, kako se vjeruje, počelo objavljivanje Kur'ana.

Na vrh